Vārda dienu svin: Aldonis, Agija

Mājās gatavotie ievārījumi – garšīgāki

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ājās gatavotiem ievārījumiem ir sava īpašā garša un smarža, ko bieži vien atceramies no bērnības laikiem, kad tos gatavojusi mamma vai vecmāmiņa. Nenoliedzami, interese par mājās gatavotiem ievārījumiem un konserviem pēdējos gados ir pieaugusi, uz ko norāda ne tikai daudzās receptes, kas atrodamas žurnālu lappusēs, bet arī neskaitāmās diskusijas interneta portālos, kurās notiek ievārījumu recepšu apmaiņa un dalīšanās pieredzē.
Kur smeļas iedvesmu savām ievārījumu un konservu receptēm saimnieces šodien – vai pārraksta vecmāmiņu un mammu receptes, meklē receptes pašas vai ļaujas fantāzijai virtuvē un nebaidās izmēģināt ko jaunu. Trauku un virtuves piederumu mazumtirdzniecības veikalu tīkls „RITO” aicināja savus pircējus piedalīties aptaujā un dalīties savā pieredzē ievārījumu un konservu gatavošanā.

 

Izejvielas – savos dārzos
Lai gan veikalos var nopirkt visu, ko sirds kāro, 95% aptaujāto atzina, ka šogad ievārījumus un konservus gatavos paši, pārējie tos pašu spēkiem šogad neplāno gatavot un labprātāk iegādājas jau gatavus. Vairums aptaujāto nepieciešamās izejvielas – ogas, augļus, sēnes, dārzeņus – iegūst paši savā, radinieku vai draugu dārzā un mežā, taču pārējie, kas šogad apņēmušies ievārījumus un konservus gatavot, visu nepieciešamo iegādājas tirgū vai veikalā. Protams, pilnīgi iztikt bez veikala vai tirgus ziemas krājumu gatavošanā nevar, jo nepieciešams iegādāties, piemēram, cukuru, etiķi un garšvielas.

Atļaujamies vairāk eksperimentēt
Aptauja parādīja arī to, ka arvien vairāk atļaujamies virtuvē eksperimentēt, gatavojot ne tikai jau tradicionālos ievārījumus, kurus gatavojušas mūsu vecmāmiņas un vecvecmāmiņas, bet izmēģinot arvien jaunas un pavisam neparastas receptes. Tikai katrs piektais pieturas pie tradicionālām un pārbaudītām vērtībām un ar receptēm neeksperimentē, taču pārējie ļauj vaļu fantāzijai un liek kopā reizēm šķietami neiedomājamas sastāvdaļas.

Starp neparastākajiem ievārījumiem atrodami tādi, kas gatavoti no dārzeņiem vai arī to sastāvā ir kāds dārzenis – biešu ievārījums, sīpolu ievārījums, burkānu ievārījums, kabaču ievārījums ar apelsīniem un avenēm. Par pašsaprotamu lietu ievārījumu gatavošanā jau var uzskatīt dažādu garšvielu un garšaugu pievienošanu Kā interesantākos ievārījumus var minēt zemeņu ievārījumu ar melnajiem pipariem, persiku ievārījumu ar rozmarīnu, ķirbju ievārījumu ar ingveru, zemeņu ievārījumu ar baziliku, tomātu ievārījumu ar lavandu. Tomēr par mīļākajiem ievārījumiem joprojām tiek atzīti tie tradicionālie – zemeņu, aveņu, ķiršu, upeņu, ābolu un citi, kas ēsti jau bērnībā.

Uz konserviem gaumes ļoti atšķirīgas
Savukārt par atzītāko konservu aptaujāto vidū kļuvuši sālīti un marinēti gurķi, kuriem seko dārzeņu asorti, lečo, tomāti želejā, konservēti tomāti un marinētas sēnes. Jāatzīst, ka konservu ziņā cilvēku gaumes ir daudz atšķirīgākas, jo katram ir kāda sava īpašā recepte, kas viņa ģimenē iecienīta. Kā interesantākās tika minētas – selerijas sakne, marinēta eļļā, marinēti gurķi ar citramonu, gurķi ar piparmētrām, gurķi ar jāņogām un gurķi ar kariju.

Burciņas tiek skaisti noformētas
Atliek vien burciņu skaisti noformēt, ko dara arī katrs otrais aptaujātais, un nolikt sagatavotos ievārījumus un konservus kādā vēsākā vietā, kur tie var glabāties vismaz vienu ziemu. Rudens un ziemas drēgnajos vakaros, kad vien sagribas atcerēties vasaras ogu garšu vai kārojas kādu paša rokām marinētu gurķi, jādodas uz pieliekamo un jāizvēlas kaut kas tā brīža noskaņojumam atbilstošs.

 

Dalīties.

2 komentāru

Atbildēt ii Atcelt