Vārda dienu svin: Gunta, Ginta, Gunda

Krāsainā pavasara maize

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šis nu ir gadijums, kad it kā tik ierasts un redzēts ēdiens ir pārvērsts līdz nepazīšanai. Maize, kas sākumā pat nešķiet īsta, jo ir tik krāsaina. izmēģini aŗi tu un iepriecini sevi un savus mīļos a rko garšīgu.

Sastāvdaļas:
25g svaigais raugs
270 ml piens
2 ēd.k cukurs
2 tēj.k sāls
2 mazas olas
ap 80g sviests + 50g sviests vai margarīns pārziešanai
ap 700g milti
150g biezpiens (var aizstāt ar biezu skābo krējumu vai svaigo sieru, vai puscieto sieru)
1 maza vārīta biete
1 vidēja lieluma burkāns (nevārīts)
ap 100g spināti ap (man bija saldēti bumbiņās, ņēmu 6 bumbiņas)
garšvielas – paprikas pulveris, kurkuma, pēc izvēles
1 liels sīpols
svaigas dilles, derēs arī citi zaļumi
nedaudz eļļa sīpolu cepšanai
citrona sula (nodrošinājums, lai krāsas nezaudē savu spilgtumu)

Pagatavošana:
Tā kā šī maize sastāvēs no 4 krāsām, tad sākumā sagatavojam tās.
-Smalki sagriežam sīpolu un apcepam eļļā.
-Uz smalkās rīves sarīvējam nomizotu, svaigu burkānu, sablenderējam putrā, pievienojam 1 tēj.k citrona sulu.
-Uz smalkās rīves sarīvējam nomizotu sarkano bieti, kas ir jau izvārīta, sablenderējam putrā, pievienojam 1 tēj.k citrona sulu.
-Atsaldētus spinātus sablenderējam putrā, pievienojam 1 tēj.k citrona sulu.

Uzsildām pusi no piena, izšķīdinām tajā cukuru un raugu.
Otru pusi piena uzsildām un izkausējam tajā 80g sviestu.
Olas saputojam ar sāli.
Savienojam abus piena maisījumus, pievienojam sakultās olas, izmaisām.
Šo šķidrumu sadalām 4 vienādās daļās.

Ņemam vienu glāzi, pievienojam tajā sablenderētās bietes un paprikas pulveri. Izmaisām. Beram klāt miltus un mīcām maigu, mīkstu, elastīgu mīklu. Noliekam un apsedzam.

Gatavojam nākošo. Glāze ar šķidrumu +sarīvētie burkāni un kurkuma. Beram miltus un mīcām atkal, kamēr sanāk tāda pati mīkla.

Tieši tāpat gatavojam zaļo mīklu. Šķidrums +blenderētie spināti, sasmalcinātas dilles, vai jebkādi citi zaļumi, kas garšo. Beram miltus mīcām, liekam atpūsties.

Gatavojam pēdējo, balto mīklu. Šķidrums+ biezpiens +ceptie sīpoli. Izmaisām un beram klāt miltus.

Kad ir gatavas 4 krāsu mīklas gabali, katru viegli iesmērējam ar eļļu un liekam katru savā maisiņā, sasienam un liekam raudzēties siltā vietā apmēram 1 stundu.

Kad mīkla ir uzrūgusi:
Uzrūgušo mīklu izņemam no maisiņa.
Katru krāsu es sadalīju vēl uz pusēm, jo mīkla sanāk daudz – divām maizēm.

Vienu maizi gatavoju sekojoši:
Katru krāsu izrullēju taisnstūra formā, bet tai nav obligāti jābūt ļoti precīzai.
Mums vēl ir atlikuši 50g sviesta, ko izkausējam.
Ņemam balto mīklas taisnstūri, apsmērējam ar izkausēto sviestu. Liekam virsū zaļo mīklu, atkal apsmērējam ar sviestu.
Tad liekam sarkano, apsmērējam, tad dzelteno un atkal apsmērējam ar sviestu.
Labo sānu ielokam uz vidu un kreiso sānu ielokam uz vidu. Apgriežam mīklu ar šuvi uz leju, liekam cepamtraukā, kas viegli iesmērēts ar sviestu. Arī virspusi apsmērējam ar sviestu.
Apsedzam un raudzējam vēl 30 minūtes siltā vietā.
Cepam ap 200 grādiem aptuveni 30-40 minūtes, līdz tā kļūst viegli brūna. Gatavo maizi atdzesējam formā zem dvieļa un tad izņemam.
Sagriežam un paskat kas par krāšņumu!

No otras daļas mīklas es gatavoju šādu maizi:
Katru krāsu izrullēju desā un tad sarullēju visas kopā. Ieliku ietaukotā formā, apsmērēju ar sviestu. Pa vidu ieliku karstumizturīgu trauku, lai mīkla nesaplūst kopā raudzējoties un cepoties. Bet domāju, ka būtu arī skaisti, ja tas vidus saplūstu kopā.
Apsedzam un raudzējam tieši tāpat 30 minūtes.
Cepam 200 grādos aptuveni 30 minūtes. Pēc 10 minūšu cepšanās, es trauku no vidus izņēmu.

Tā kā šie pievienotie dārzeņi dod lielāko tiesu tikai krāsu un garša tik ļoti nav jūtama, tad šādu maizi var gatavot arī saldu. Man vairāk bija neitrāla, ne īsti sāļa, ne salda.

Ko lai saka….maize sanāca vienreizēja.
Tā ir gan skaista, gan maiga, pasakaina un ļoti garšīga. Katru krāsu mēs varam papildināt ar dažādām garšām, pievienojot attiecīgas krāsas garšvielas, dārzeņus vai zaļumus.

 

Dalīties.

Atstāt Ziņu