am gan nepatīk sēdēt ķiršu kokā un ēst sulīgos augļus tik, cik vien vēderā lien? Tie, kas vasarā dzīvojas pa ķiršu kokiem un vēl ziemai sev ķiršus sagatavo, var uzsist sev uz pleca, jo ķirši ir ne tikai ļoti garšīgi augļi, bet tie satur arī cilvēka organismam vajadzīgas un vērtīgas bioloģiski aktīvas vielas. Jaunākie pētījumi par ķiršu bioķīmisko sastāvu liecina, ka ķirši ir dabisks vairāku bioaktīvo savienojumu avots, kam ir ļoti liela nozīme cilvēku veselības saglabāšanā.
Ķiršu vērtību atzinuši gan zinātnieki, gan mediķi, gan uztura speciālisti. Vai tu zināji, ka, piemēram, Amerikā ķirši pat ir ieguvuši titulu „Amerikas super auglis” un februārī Amerikā tiek atzīmēts Nacionālais Ķiršu mēnesis. ASV zinātnieki un mediķi ķiršus popularizē kā teju brīnumlīdzekli. Kas tajos tik vērtīgs?
Pētījumi ir pierādījuši, ka ķirši – vienalga, svaigi, saldēti vai ķiršu sula – salīdzinot ar citiem augļiem satur ļoti daudz antioksidantus, kas cīnās pret dažādām slimībām un spēj neitralizēt cilvēka veselībai bīstamos radikāļus.
Ir pierādīts, ka ķirši palīdz novērst artrīta sāpes, samazina sirds slimību, diabēta un audzēju riskus.
Ķiršu sula ir dabisks sāpju remdēšanas līdzeklis, īpaši tā spēj mazināt muskuļu sāpes. Ķiršu sulai ir arī ārstnieciska iedarbība mazasinības, nieru slimību, aizcietējumu gadījumā.
Ķiršu sula iznīcina dizentērijas un strutu infekciju izraisītājus – stafilokokus un streptokokus.
Ķiršos ir 19 reizes vairāk betakarotīna nekā zemenēs un mellenēs, un tie satur glikozi un fruktozi, C, B1, PP vitamīnu, karotīnu, folijskābi, organiskās skābes, varu, kāliju, dzelzi, pektīnus
Ķirši satur melatonīnu, kas ir dabisks miega regulēšanas līdzeklis – tas palīdz vieglāk iemigt, kā arī ir lielisks profilakses līdzeklis pret novecošanu.
ASV zinātnieki iesaka ēst ķiršus katru dienu, norādot, ka 1 līdz 2 krūzītes ķiršu (svaigu, saldētu vai ķiršu sulas) dienā būs lielisks profilakses līdzeklis pret jau minētajām slimībām. Tāpēc ne tikai saēdies tos vasarā, bet laicīgi sagatavo šos brīnumaugļus arī ziemai!
PADOMI, kā ķiršus sagatavot ziemai
Saldēti ķirši
Izlasa stingrākās skābās ķiršogas, saudzīgi nomazgā, ļauj apžūt. Tad ņem ogas un kārto plastmasas trauciņā, apber ar cukuru (var arī neapbērt ar cukuru), uzliek vāku un ieliek saldētavā. Ziemā varēsi izvilkt un uzbērt uz saldējuma vai arī izcept kādu ķiršu kūku!
Ķiršu sula
Vajadzīgi: 3 litri ķiršu, 3 ēdamkarotes citronskābes, 2 litri ūdens un cukurs (attiecīgi tik daudz, cik ir sula). Ķiršiem uzber citronskābi un pārlej ūdeni. Ķiršus saspaida ar rokām un noliek uz diennakti. Nākamajā dienā nokāš šķidrumu un liek klāt cukuru. Uz 1 litru sulas liek 1 kg cukura. Sulu uzvāra un salej pudelēs.
Ķiršu-persiku ievārījums
Vajadzīgi: 350 g persiku, 350 g ķiršu, 700 g cukura, 1 pac. vaniļas cukura, 1 citrona rīvēta miziņa. Persikiem nomizo miziņu, izņem kauliņus un sagriež šķēlītēs. Persikus kopā ar cukuru, citrona miziņu un vaniļas cukuru atstāj uz nakti slēgtā traukā. No ķiršiem izņem kauliņus, pievieno persikiem un atstāj vēl uz stundu. Tad masu uzvāra un vāra apmēram 5 minūtes. Karstu izlej burkās un aizvāko. Apgāž burkas otrādi uz 15 minūtēm.
Ķiršu ievārījums
Vajadzīgi: 1 kg ķiršu, 1 kg cukurs, glāze ūdens.
Ņem skābos ķiršus, izņem kauliņus, dažus kauliņus pārsit un kodoliņus pieliek ievārījumam garšas labad. No cukuru un ūdens savāra sīrupu, pieber ķiršus, vāra 10 minūtes, nosmeļot putas. Noņem katlu no uguns, ļauj pastāvēt un atkal vāra, līdz ogas sāk grimt (jāvāra apmēram 35-40 minūtes). Padzisušu pilda burkās un aizvāko.
Ķiršu kompots
Ķiršu kompota pagatavošanai atlasa nogatavojušās, lielas un sulīgas ogas ar tumši sarkanu mīkstumu. Vislabāk der skābie ķirši. Ogām notīra kātiņus, tās nomazgā. Ogas cieši sapilda dezinficētās burkās un pārlej ar aukstu cukura sīrupu (uz 1 litru ūdens ņem 200 – 400 gramus cukura). Burkas liek katlā un pasterizē 85°C temperatūrā: puslitra burkas – 10 min., litra – 15 minūtes.
Ķiršu kompots ar medu
Vajadzīgi 3 kg ķiršu, 2 kg medus, 50 ml ruma. Lielā katlā izkausē medu. Sagatavotas ogas liek verdošā medū (ogām jāiegrimst medū) un ļauj nedaudz pavārīties, ik pa brīdim noputojot. Pēc tam ar putu karoti ķiršus ātri izņem no medus un pilda dezinficētās burkās. Medu vēlreiz uzvāra un karstu pārlej ogām. Katrai burkai pievieno rumu un uzreiz aizvalcē. Pēc tam burkas pārsedz ar blīvu drēbi un atstāj, kamēr tās atdziest.
Ķiršu un upeņu kompots
Ķiršus un upenes nomazgā, notecina uz sieta. Tīrā trīslitru burkā liek sauju ķiršu (kauliņus neizņem) un sauju upeņu. Ar augļiem aizpilda vairāk nekā 1/3 burkas tilpuma, uzber 1-1,5 glāzes cukura un uzlej verdošu ūdeni līdz burkas augšai. Burku uzreiz cieši aizvāko, vairākas reizes pagroza, lai cukurs izšķīst, tad apgāž otrādi, pārklāj ar blīvu audumu un atstāj atdzist.
Avoti:
1. Choosecherries.com
2. Grāmata „400 augļi un ogas Latvijā mūsdienu augļudārzā”
3. Receptes.lv
2 komentāru
es par saldēšanu-var tak ēst arīnepārstrādājot-ja mazliet patur ārpus ledusskapja-nu pat ļoti garšīgi
saldēšana ir vislabākā metode,visur citur ir cukurs ,ko tāpat uzņemam par daudz