Vārda dienu svin: Leonīds, Leonīda

Ķimeņu siers Baibas ģimenes gaumē

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Mūsu ģimene jau trešo gadu uz Līgo svētkiem gatavo savu sieru. Šogad sanāca divas reizes gatavot, jo pirmo reizi, kad taisījām, aizmirsām sabildēt procesu. Receptes bija daudz un dažādas, grūti izvēlēties, bet pašu pirmo gadu, kad mēģinājām sagatavot sieru, cītīgi pieturējāmies pie atrastās receptes (1 kg biezpiena, 3 olas, 5 litri piena un pārējās izejvielas), bet tā īsti nesaprotam kādēļ vajadzīgi 5 litri piena, tādēļ paši vienkārši uzlabojām un pamainījām recepti un nonācām pie šādas jāņu siera receptes,”  raksta Baiba.

Baibas mājas ķimeņu siera recepte
 
Sastāvdaļas:
3 olas,
2 litri piena (no zemniekiem tirgū pirkts)
1 kilograms lauku biezpiena (no zemniekiem tirgū pirkts)
Ķimenes
Sāls,
2,5 ēdamkarotes sviesta
 
Gatavošana:
Ielej katlā pienu, uzsilda līdz 95 grādiem, tad ieber katlā sasmalcinātu biezpienu un maisa, kamēr biezpiens saiet kopā, piens atsūkalojas. Sūkalas nolej un pēc tam masu liek katliņā izkausētā sviestā un nepātraukti maisot pa daļām pievieno arī olas, sāli un ķimenes. Tad, kad visas sastāvdaļas ir savēlušās kopā tādā kā bumbiņā, jābeidz karsēšana. Jāpaņem marle un marlē liek sagatavoto sieru, uztaisa skaistu apaļu siera rituli. Šo siera rituli noliek zem sloga. Sieru sagriezt šķēlītēs un ēst vislabāk nākošajā dienā. Tie, kas gatavos sieru, noteikti siera masu maisot, ļoti piekusīs roka, šo procesu labāk iedot vīriešu kārtas pārstāvjiem, lai izdara. Pirmo gadu gatavojot siera gatavošanas procesa aizņēma kādu stundu, vai pat vairāk, jo piens galīgi negribīgi sildījās, bet tagad prakstiski 30 min. laikā, jo piens ir daudz mazāk.

Iesūtīts  SIERA RECEPŠU KONKURSAM

Dalīties.

2 komentāru

  1. Patiešām šī ir ļoti laba recepte, jo arī es nekādi nevaru saprast, kādēļ ir vajadzīgi kaut kādi 5 litri piena, ja es šodien ļoti labu Jāņu sieru pagatavoju no 1 kg biezpiena, 1.5 kg lauku piena, un nu pārējās sastāvdaļas gan tā kā paredzēts!Dzeltenumam vēl pievienoju kurkumu!

Atbildēt es Atcelt