Vārda dienu svin: Gunta, Ginta, Gunda

Kā vērtīgi izmantot pīlādžogas

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ūsu senči ir uzskatījuši pīlādzi par maģisku koku, kas atvaira ļaunos garus un pasargā māju no sliktas auras. Ienes arī savās mājās pīlādžus, lai visas likstas un negācijas paliek aiz durvīm!

Turklāt pīlādži parūpēsies arī par tavas veselības uzlabošanu – pīlādžu ogās ir pretiekaisuma vielas, tām ir nomierinoša un urīndzenoša iedarbība, ogas satur karotīnu, C,P un K vitamīnus. Pīlādžogas ir sens ārstniecības līdzeklis, kas tika izmantots cīņā ar ateroskrelozi, tajās esošās pektīnvielas un fitoncīdi normalizē holesterīna daudzumu asinīs.

Kaltēti pīlādži
Kaltēti pīlādži īpaši ieteicami gremošanas veicināšanai, ja ēsts pārāk daudz un sātīgi. Ogas paaugstina kuņģa skābes sekrēciju, līdz ar to, apēdot 10-15 kaltētas pīlādžogas, efekts būs tāds pats kā tabletēm, kas veicina gremošanu.

Kaltēti pīlādži ir arī lieliski zāļu tējas sastāvdaļa – pīlādžogu tēja noder pret saaukstēšanos un imunitātes stiprināšanai.

Pīlādžu aromterapija
Lai iesmaržinātu māju ar pīlādžu aromātu dari tā: ņem lēzenu trauku, saber tajā svaigas pīlādžogas, tad saliec uz tām svecītes metāla trauciņos jeb pļoškas. Degot svecītes sakarsēs metāla trauciņus un sasildīs pīlādžogas, līdz ar to telpā izplatīsies ēterisko eļļu aromāti.

Vēl vari vienkārši savērt svaigas pīlādžogas uz diega kā krelles un izmantot kā dekoru – vai nu pie aizkariem, vai kur citur. Laika gaitā ogas sakaltīs un kamēr tas notiks, gaisā virmos rūgtens aromāts.

Pīlādži skaistumkopšanā
Pīlādžogas plaši tiek lietotas skaistumkopšanā – matu, zobu un smaganu stiprināšanai. Pīlādžu ogām piemīt baktericīda un pretiekaisuma iedarbība, tāpēc tās lieliski der zobu un smaganu stiprināšanai, kā arī elpas atsvaidzināšanai – ik pa laikam pakošļā pa kādai svaigai ogai. Savukārt saspaidītas pīlādža ogas palīdz, ja ir ādas iekaisumi. Tikai jāņem vērā, ka īpaši jutīgai sejas ādai pīlādžogu aktīvās vielas var izraisīt apsārtumu.

Pīlādžu-šokolādes maska
Vienu tāfelīti melnās šokolādes izkausē ūdens peldē, pievieno saberztus pīlādžus, rūpīgi samaisi. iegūto masu vēl siltu (bet ne karstu!) iemasē ādā- dekoltē zonā, uz krūtīm, uz rokām, vēdera, kājām un citām ķermeņa daļām. Masējot ievēro principu: no kāju un roku pirkstu galiņiem virzienā uz sirdi. Šāda maska būs bauda ādai, ožai un katrai organisma šūniņai. Pēc 15 minūtēm jānoskalojas siltā dušā.

Pīlādži kulinārijā

Izmēģini, kādu no šīm mūsu lasītāju receptēm!

Ābolu-pīlādžu ievārījums Marinēti bumbieri ar pīlādžiem Pīlādžogu sīrups

Iesakām arī šīs receptes:

PĪLĀDŽI MEDŪ
Nepieciešams
: pīlādžogas, medus, burka
Pagatavošana
: Skaistākās un lielākās pīlādžogas saber glītā traukā (der mazas burciņas vai citi trauki, kas  noslēdzami) un pārlej ar medu. Uzliec vāciņu un izdekorē – būs ne vien labs līdzeklis pret saaukstēšanos un  gardums pie tējas, bet arī mīļa dāvaniņa tuviniekiem vai draugiem.

PĪLĀDŽI PŪDERCUKURĀ
Nepieciešams
: Glāze ūdens, glāze cukura, pīlādžogas, pūdercukurs
Pagatavošana
: no glāzes ūdens un glāzes cukura izvāri sīrupu. Tad karstajā sīrupā iemet pīlādžogas, uzmanīgi ar sietiņu izņem tās ārā, ātri notecini un žigli, bet rūpīgi apviļā tās pūdercukurā, pēc tma ļauj, lai tās kārtīgi apžūst. Garšo vēl labāk nekā dzērvenes pūdercukurā!

PĪLĀDŽU ŽELEJA
Nepieciešams:
1 litrs pīlādžu sulas, pusotra kilograma cukura.
Pagatavošana:
Ja pīlādži tiek lasīti pirms salnām, tad ogas nomazgā, applaucē un ūdeni nolej. Uzlej no jauna tīru ūdeni tā, lai ogas nosedzas, un ogas applaucē. Atdzesē un izspiež. Izmanto arī ūdeni, kurā ogas tika plaucētas. Pieliek cukuru un ļauj tam 24 stundas pakust vai arī maisot tūlīt vārīt uz straujas uguns. Jānoputo. Vāra 10-15 minūtes. Karstu lej burkās un aizskrūvē vai aizvāko. Želeja sarec 2-4 stundu laikā, kad tā atdzisusi.

Dalīties.

3 komentāru

  1. Pīlādžu ogas pirms lietošanas vajag ielikt ledusskapī un sasaldēt,tad nebūs jāplaucē un jāmērcē,tāpat arī brūklenes,ja sasaldē, noņem ogām sūro meža garšu un iznāk ļoti garšīgs ievārījums.Sevišķi garda ir pīlādžu želeja.Mūsu senči jau meža ogas tikai pēc salnām lasīja,tagad tās jau vāc zaļas.

Atbildēt Signe Treinovska Atcelt