Vārda dienu svin: Vēsma, Fanija

Kā pašai pagatavot torti ‘Cielaviņa’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nataša piedāvā recepti, kā pagatavot brūno riekstu bezē torti, kas garšo kā “Cielaviņa”. Riekstu bezē torte ir tik vienkārši pagatavojama un ļoti, ļoti garda.

400g zemesriekstus apcepam gaiši brūnus, atdzesējam un sasmalcinam ar nazi mazos gabaliņos.
Ņemam 4 olas, atdalam baltumus no dzeltenumiem.

Dzeltenumus liekam ledusskapī, bet baltumus sākam putot ar šķipsniņu sāli, kad mazliet saputots, pievienojam šķipsniņu citronskābi.

Putojam līdz izveidojas gaisīgas putas, tad pa drusciņai pievienojam 1 glāzi cukuru un turpinam putot līdz stingrām putām.

Apceptos, sasmalcinātos riekstus iemaisam saputotajos olas baltumos. Kad cepu pirmo reizi, tad pievienoju vēl 2 ēd.k. kartupeļu cietes, bet šajā reizē es to aizmirsu, tā kā var arī bez tā iztikt.

Uz cepamā papīra uzzīmējam divus apļus, liekam mūsu olas baltumus ar riekstiem, izlīdzinam.
Liekam cepeškrāsnī uz vismazākās uguns, tas būtu ap 100 grādiem un cepam, kaltējam ap 1 stundu.

Gatavie bezē ir ļoti trausli, tā kā uzmanīgi ar tiem.

Kamēr bezē cepas, mums ir laiks gatavot krēmu.

Krēmu gatavo tā: 4 olas dzeltenumiem pievienoju vēl vienu olu 4 ēd.k cukuru un vaniļs cukuru pēc vēlēšanās. Ar putojamo slotiņu izmaisu un pievienoju 4 ēd.k miltus, izmaisu. Uzsildam 300ml pienu, ielejam olu masā un izmaisam līdz viendabīgai masai.

Liekam ūdens peldē un vāram krēmu nepārtraukti maisot līdz kārtīgi sabiezē.
Liekam atdzist.

Pa to laiku putojam 100-200 g sviestu, daudzums atkarīgs no tā, cik treknu vēlamies. Pievienojam 3 ēd.k cukuru uz 100g sviesta un putojam līdz krēmīgai masai, tad pievienojam kakao, ne saldo, bet īsto, rūgto tik, cik tumšu vēlamies.

Kad sviests saputots, tad pievienojam atdzisušo vārīto krēmu. Visu saputojam, liekam ledusskapī.

Tā kā bezē ir trausls es nolēmu pagatavot arī nelielu biskvīta kārtu pamatnei. Biskvītu gatavojam kādu vēlamies, vai negatavojam vispār.

Ņemam krēmu no ledusskapja un smērējam bezē ripas, liekam vienu uz otras un dekorējam.

Lai veicas!
Dalīties.

8 komentāru

  1. Oriģinālajā Cielaviņas sastāvā nav zemesriekstu, bet bija lazdu rieksti. Tagad, kad Staburadze vairs nav latviešu uzņēmums, arī Cielaviņa zaudējusi savu labo, izsmalcināto garšu.

  2. Natālija Rogova on

    Mans nosaukums šai tortei ir vienkārši riekstu bezē torte,bet visi to mēdz uzreiz nosaukt par Cielaviņu.

  3. Viss jau sanāca ļoti labi, tikai ļoti ilgs laiks pavadīts virtuvē, uz Ziemassvētkiem tādu grūti būs radīt…

  4. Natālija Rogova on

    Tā kā es gatavoju jau divas reizes so kūku,tad man tas laiks arī aizgāja mazāk.<br>Un kūku var pagatavot nevis dienu pirms Ziemassvētkiem,bet divas dienas pirms svētkiem.

  5. Pilnīgi piekrītu Iventijai – Staburadzes tortes vispār vairs negaršo ne pēc kā, ja gribi izbaudīt šādu torti – mēģini atcerēties kā garšo un brūvē pats. Šito neteikti pamēģināšu – man kādreiz Staburadzes tortes ļoti garšoja

  6. Natālija Rogova on

    Protams,ka pats gatavot var no lazdu riekstiem,bet tā kā tie ir ļoti dārgi,tad izvēlos zemesriekstus.

  7. Vakar jau trešo reizi izcepu šo torti! Šoreiz sanāca smuka Jaungada torte(izgreznoju atbilstoši svētkiem) Recepte laba un principā viegli uzcept tikai ilgi! Paldies par recepti!!! Saldu Jums visiem nākamo gadu!:)

Atstāt Ziņu