Esmu lasījusi ka prosas putra ir veselīga un ļoti vērtīga. nnopirku veselu paku, bet esmu galīgā nesaprašanā, kā viņu tagad taisīt. Citur lasu, ka ar pienu, citur- ar ūdeni, citi liek klāt rozīnes, citur raksta, ka viņa ir rūgta un negars'iga, pat sabojāja visu apņemšanos uzvarīt prosas putru. VArbūt ir kāda recepte, kā tiešām uztaisīt garšīgu prosas putru?
kā gatavo prosu??
Dalīties.
7 komentāru
Atvainojos par kļūdām, ātrumā rakstīju, nepiefiksēju.
Nav problēmu un tiešām ļoti garšīga – ēdama gan saldā variantā, gan pikantākā ar speķa mērcīti, piemēram. Galvenā fīča ir putraimus nomazgāt un noskalot vairākos ūdeņos. Tas noņem to mazo rūgtumiņu putraimiem. Var arī noliet pirmo ūdeni, kurā putraimi vārījušies, un uzliet jaunu. Var tiešām vārīt gan ūdenī, gan pienā, gan ūdenī un pienā. Es visbiežak vāru ūdenī, un kad putraimi pusmīksti, tad pieleju pienu un lieku cepeškrāsnī. Vēl labāk ir izvārīt putru gandrīz gatavu un tad katlu (vēlams čuguna)ietīt avīzē un ievīstīt segā un nolikt aizskapē pasutināties uz kādu pusstundu-stundu. Rezultāts gan skaists, gan gards, gan veselīgs. Ja gribam tievēt, tad vārām ūdenī. Vecajās pavārgrāmatās prosa tiek dēvēta par sago.<br>Labu apetīti! Ņammmm.
Tad ja es pareizi sapratu pēc vārīšanas putru vajag siltumā paturēt uzbriedināties?
Kad man gribās prosu putru brokastīs, tad iepriekšējā vakarā ieberu putraimus, lai uzbriedinās mazliet pa nakti, jo tad nav tik ilgi jāvāra un vismaz man patīkamāks rezultāts. Ūdeni nolej un vāra ūdenī un pienā…kad kādas 10 min.pavārījies pievienoju kādu sarīvētu ābolu un vaniļas cukuru – gardas brokastis un putrai pat neprasās klāt ievārījumu.
Es prosu vāru tā: puskrūzīti ar prosu ieberu kastrolītē- uzleju ūdeni. Kad tas uzvārās, tad ūdeni noleju. Atkal uzleju aukstu ūdeni, atkal uzvāru, un atkal noleju…Un tā 3 reizes.Ceturto reizi uzleju ūdeni uz pusi vairāk, kā prosas- šinī gadījumā krūzīti ūdens. Un vāru, kamēr putrā parādās krāterīši. Tad vēl brīdis, un putra gatava. Klāt lieku viskautko- sēkliņas, sagrieztas mandeles…Ļoti garšīga ar brūkleņu ievārījumu.
nav gan prosa tas pats kas sago,tie ir pavisam citi putraimi,līdzīgi rīsiem.
Laikam jau par vēlu atbildet, bet ja nu noder…..Lai prosas biezputra nebūtu rūgta tā OBLIGĀTI ar verdošu ūdeni jānomazgā. Es vāru tā: verdošā ūdenī ieberu prosu, ļauju uzburbuļot, samaisu un caur sietu izkāšu, tad atkārtoti uzvāru verdošā ūdenī pievienojot Santa Marija universālo garšvielu, kad gandrīz gatava-atstāju zem vāka uzbriest, beigās pielieku sviestu. GATAVS un garšīgs, un veselīgs paēdiens. Tām, kuram garšo ķirbis var pašā sākumāpievienot kubiciņos sagrieztu ķirbi