Vārda dienu svin: Baiba, Barbara, Barba

Iemācies samazināt patērēto sāls daudzumu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ūsu ķermenim sāls ir nepieciešams. Tomēr, pārāk daudz sāls daudzums var kaitēt organismam. Tas var izraisīt sirds slimības un paaugstināt asinsspiedienu Tāpēc ir nepieciešams sekot līdzi patērētājam sāls daudzumam savā uzturā. Šeit ir daži veidi, kā tu vari samazināt sāls daudzumu ikdienā.

Noskaidro vainīgos
Vairāk nekā 40 % no uzņemtā nātrija mēs iegūstam no pārtikas, ko ikdienā ēdam. Galvenie vainīgie ir maize, picas, siers, makaroni un uzkodas, piemēram, kartupeļu čipsi. Ej ar līkumu šiem nātrija slazdiem, salīdzinot norādīto uzturvērtības daudzumu uz saviem iecienītākajiem pārtikas produktiem, jo dažādu zīmolu produktiem, atšķiras nātrija saturs.  Un, aizstāj, piemēram, konservus ar svaigu pārtiku.

Izstudē pārtikas produktu etiķetes
Nātrijs ir gandrīz visā, ko mēs ēdam, tāpēc tā kopējais uzņemtais daudzums var būt pat šokējoši liels. Kad tu lasi pārtikas produktu sastāvu, sāls (nātrija hlorīds) nav vienīgā lieta, ko tev vajadzētu meklēt. Ir arī citi nātriju saturoši savienojumi, piemēram, mononātrija glutamāts (MSG), vai nātrija nitrāts.
Piemēram, vienā ēdamkarotē sojas mērces ir apmēram 920 mg nātrija, pat tās, kurām ir nosaukums “zems nātrija līmenis” satur 575 mg nātrija. Ļoti daudz nātrija satur arī mērces, piemēram, tomātu vai bārbekjū mērces. Ja pārspīlēsi ar šiem produktiem vienā ēdienreizē, pārliecinies, ka līdzsvaro to, pārējā dienas daļā lietojot produktus, kas nesatur nātriju.
Tikai atceries, ka zema tauku satura ēdiens nenozīmē, ka tas nesatur nātriju. Bieži vien, zema tauku satura ēdieniem tiek pievienots sāls, lai uzlabotu garšu.

Atrodi citas garšvielas
Tā vietā, lai lietotu sāli, iemācies izmantot svaigus vai žāvētus garšaugus un garšvielas, piemēram, ķiploku, baziliku, ķimenes, čili piparus, rozmarīnu, ingveru un kanēli, lai uzlabotu ēdiena garšu. Tu vari arī izmēģināt aromātiskus etiķus, piemēram, vīģu, bumbieru vai dzērveņu etiķi. Iepriekš sajaukti un fasēti garšvielu maisījumi bieži vien satur sāli. Pirms pērc, apskati sastāvdaļas un izvēlies tādu, kurā sāls nav pievienots vai ir neliels tā %.

Alternatīva – jūras sāls
Ir atšķirība starp standarta rafinētu galda sāli un dabisku nerafinētu, neattīrītu jūras sāli. Galda sāls sastāvā ir 97,5% nātrija hlorīda un 2,5% ķīmisko vielu, piemēram, mitruma absorbenti un jods. Tas ir karsēts apmēram 600 °C un pārmērīgā karstumā mainījis ķīmisko struktūru, tādā veidā radot potenciālas veselības problēmas ķermenim. Lai ķermenis darbotos pareizi, jāuzņem sāls, kas satur minerālus un nav karsēts milzīgās temperatūrās, kam nav pievienotas mākslīgas piedevas un saldinātāji. 

Izvēlies sev vajadzīgo
Dodoties ēst ārpus mājas, centies izvēlēties ēdienus, bez mērcēm un citiem garnējumiem, jo tie visdrīzāk saturēs sāli. Vari, piemēram, ceptu kartupeļu vietā izvēlēties biezeni. Un vēl, nebaidies prasīt, lai ēdienu tev pagatavo bez sāls (ja ir tāda iespēja), ja patiešām rūpīgi seko tam, cik daudz sāls uzņem.

Paies laiks, kamēr pielāgosies
Esi pacietīga, jo var paiet laiks, kamēr atradināsies no vajadzības pēc sāls. Iespējams, pirmo reizi ēdot maltīti, kas nesatur sāli, tev tā varētu šķist bezgaršīga. Tomēr, ar laiku tā nebūs. Un, neaizmirsti par citām garšvielām, kas var papildināt garšas buķeti.

Nātrija dienas deva

Medicīnas eksperti saka, ka nātrija dienas deva veselam pieaugušajam ir 2300 mg. Ja esi vecāka par 51 gadu, tad tie ir tikai 1550 mg. Tas var izklausīties daudz, bet tas ir pārsteidzoši, cik ātri, ēdot maltīti, tu vari iegūt šo skaitu. Labākais veids, lai nodrošinātu, ka tu nepārsniedz ieteicamo nātrija devu ir, uztvert un apieties ar to kā naudu, kas tev jākontrolē savā budžetā. Ēd gudri!

Dalīties.

Atstāt Ziņu