Vārda dienu svin: Aldonis, Agija

Grilreceptes: pusdienas un deserts top uz grilla!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Līdz šim uz grilla gatavojām vien šašliku,bet padomājot un izmēģinot sapratu, ka uz grilla var pagatavot visu ko. Galvenais ir piešauties un izjust, jo tā tomēr nav cepeškrāsns, kur karstums ir regulējams. Piedāvāju savus pirmos eksperimentus pagatavotus uz grilla.

1.Grilla klasika-šašliks

2.Arī nekas neparasts-lielopa gaļas plāceņi, tikai nedaudz citādi

3. Maize-Tradicionālā arābu maize Pitta

4. Ābolkūka ar skābenēm

5. Grillēta polenta-kukurūzas putra


Iepriekšējā vakarā sagatavoju polentu,iemarinēju šašliku un sagatavoju malto lielopa gaļu.


Sastāvdaļas šašlikam:

1kg cūkgaļa
300ml kefīrs
0,5kg sīpoli
3 sulīgi citroni
buntīte pētersīļi
buntīte piparmētras
pipari

Marinējam, gatavojam šašliku:

Sīpolus sagriežam pusgredzenos. No citroniem izspiežam sulu. Gaļu sagriežam gabaliņos. Zaļumus sasmalcinam.
Traukā liekam sīpolus, gaļu, zaļumus, piparus, citrona sulu, kefīru. Izmaisam. Trauku apsedzam ar pārtikas plēvi un liekam ledusskapī līdz otram rītam.

Liekam gaļu uz iesmiem un cepam uz grilla. Gatavam šašlikam ir maiga garša, labi jūtamas piparmētras.

Sastāvdaļas polentai:
1 glāze kukurūzas putraimi
3 glāzes ūdens
šķipsniņa sāls
garšvielas itāļu ēdieniem- (raudene,majorāns..)
ēdamkarote sviests
džiugas siers kādi 30g

Gatavojam, grillējam polentu:

Katliņā lejam ūdeni, pievienojam kukurūzas putraimus, sāli, garšvielas. Uz mazas uguns zem vāka vāram ik pa laiciņam apmaisot līdz putraimi uzbrieduši,mīksti. Iemaisam sviestu un rīvētu sieru.

Liekam formā, kur ieklāta pārtikas plēve vai iesmērēta forma ar sviestu.Ļaujam pilnībā atdzist un tad liekam ledusskapī līdz nākamajai dienai.

Pirms cepšanas polentu sagriežam porciju gabalos, liekam uz grilla restēm, kas ir apsmērētas ar eļļu un cepam no abām pusēm līdz apbrūnē. Silta, grillēta polenta ir maigas, burvīgas garšas. Lieliska piedeva pie gaļas ēdieniem un tik pat labi pie dārzeņiem.

Sastāvdaļas maltās gaļas plāceņiem:
300g lielopa maltā gaļa
1 liels sīpols
pipari
nedaudz sāls
3 ēdamkarotes sarkanvīns
2 ēd.k fetaki siers
pētersīļi

Sagatavojam, grillējam gaļas plāceņus:
Sīpolu smalki sagriežam, pētersīļus sasmalcinam, samīcam kopā ar fetaki sieru. Malto gaļu izmīcam ar sarkanvīnu, tad pievienojam sieru ar sīpoliem un pētersīļiem. Kārtīgi izmīcam, liekam leusskapī. No gaļas veidojam plāceņus, cepam uz grilla. Sākumā plāceņus liku uz folija un kad savilkās, bija pusgatavi noņēmu foliju un apbrūnināju uz grilla restēm. Interesantas garšas plācenīši.

Sastāvdaļas ābolkūkai:
100g skābenes
1kg āboli
3 ēd.k kukurūzas ciete
3 ēd.k Dansukker ievārījuma cukurs 2:1
150g sviests
1 ola
20ml piens
7g svaigais raugs
2/3 tēj.k cepamais pulveris
4 ēd.k cukurs
ap 300g milti, mīcot manīs precīzāk
4 ēd.k garuzdētas, sablenderētas mandeles

Gatavojam ābolkūku:

Iepriekšējā vakarā sasmalcinam skābenes un apberam ar ievārījuma cukuru, liekam ledusskapī līdz nākošam rītam.No rīta skābenes nosēdušās, sasulojušās.

Ābolus nomizojam, sagriežam mazos gabaliņos.

Mīkstu sviestu putojam ar cukuru,ieputojam olu,cepamo pulveri,mandeles un pienā izšķīdināto raugu.

Maisam iekšā miltus un mīcam mīklu.Gatavi mīklai jābūt maigai,nav jābūt miltainai,stingrai un nav jālīp pie rokām.

Formā liekam 2/3 no mīkla izlīdzinam un izveidojam sānu malas tik augstas,cik liksim pildījumu.

Ābolus samaisam ar skābenēm ar visu sulu,iemaisam cieti.

Uz mīklas liekam pildījumu un pāri liekam atlikušo mīklas gabalu,kas ir izrullēts vajadzīgā lielumā.Virspusi sadurstam ar dakšiņu.

Formu ietinu folijā,gan no augšas,gan no apakšas.Liku uz metāla paplātes un tad cepu uz grilla ap 30 minūtēm.Tad noņēmu virsējo foliju un turpināju cept līdz arī virspuse bija sausa,gatava.Kopējais cepšanas laiks līdz stundai.

Gatavā kūka ir burvīga. Ievārījuma cukurs saželē un šādi pildījumā izveidojas burvīga ābolu, skābeņu želeja. Garša fantastiski laba.


Sastāvdaļas maizei:
Tradicionālā arābu maize Pitta ir neparasta ar savu izskatu. Tā ir kā kabatiņa, ko varam sapildīt, ar ko vēlamies.

Sastāvdaļas:
150ml ūdens
10g svaigais raugs
1 tēj.k cukurs
1 tēj.k medus (var arī bez)
1 tēj.k sāls
1 ēd.k eļļa mīklā,vēl būs nepieciešams trauku un rokas ieeļļot
garšvielas, ja vēlas
milti ap 250g, bet prezīzi manīsim,kad mīcīsim mīklu

Pagatavošana:
Siltā ūdenī izsķīdinam raugu,cukuru,sāli,medu.

Pievienojam sāli un miltus iesākumā 1 glāzi.

Izmaisam. Pievienojam 1ēd.k eļļu,izmaisam.

Beram klāt vēl miltus un mīcam mīklu.

Mīklai jāsanāk ellastīgai,maigai, tai nav jābūt cietai, sausai.

Vislabāk ir mīcot mīklu nomazgāt rokas aukstā ūdenī un tad mazliet ieeļļot, šādi mēs nepiebērsim par daudz miltus un mīkla būs vajadzīgajā konsitencē.

Samīcīto mīklu liekam ieeļļotā bļodā, pārsedzam ar pārtikas plēvi un liekam siltā vietā uz 1 stundu,aptuveni,līdz mīkla dubultojas apjomā. Kad mīkla samīcīta dodamies ceļā, piknikā.

Kad grills uzkurināts, uguns nav, bet ir karstas ogles, no gatavās mīklas izveidoju 8 bumbiņas.

Apsedzam tās un atstājam uz 10 minūtēm.

Tad katru izrullējam plācenī. Apsedzam un ļaujam vēl 5 minūtes atpūsties.

Liekam mīklas plāceņus uz folija un cepam uz grilla. Ja ir smalkas restītes, tad mīklu var cept bez folija pa taisno uz restītēm.

Plāceņi piepūšās un izžūst, tā var redzēt,ka tie ir gatavi.

Lieki piebilst,ka šāda maize ir ļoti, ļoti aromātiska un garda, piedevām maizītes ir kā kabatiņas, kurās var ielikt salātus vai gaļas plāceņus.

Papildus visam vēl uzgrillējām vārītus kartupeļus un papriku.

Burvīgas pusdienas svaigā gaisā, un viss uz grilla tapis, arī deserts.

Iesūtīts konkursa ‘Tavs iecienītākais grila ēdiens’ ietvaros

PIEDALIES ARĪ TU!

KONKURSS:
Tavs iecienītākais grila ēdiens >>>

Receptes un bildes vari iesūtīt, sākot no 28.aprīļa līdz 25.maijam (ieskaitot).
Divu interesantāko grila ēdienu autores saņems dāvanā –
Fiskars Fonctional Form nažu komplektu.


Dalīties.

4 komentāru

  1. Wow, neparasta ideja, skābenes- ābolkūkā, neiedomātos nekad ko tādu! Un garšoja labi? Skābenes nebija pārāk skābas?

  2. Skābenes garšoja lieliski,skābums pat man pietrūka,jo patīk skābums ābolkūkās.Nākamreiz likšu vēl vairāk skabenes,lai pamats būtu no skābenēm un papildinājums āboli vai kas cits.Iesaku pamēģināt.

  3. Sievietes Pasaule on

    Paldies visām un visiem, kas piedalījās mūsu sociālo tīklu konkursiņos – smaržu komplektu izspēlēs! Uzvarētāju vārdus meklējiet mūsu sociālo tīklu kontos – draugiem.lv/sievietespasaule, facebook.com/SievietesPasaule, twitter.com/s_pasaule!

Atbildēt Nataša Atcelt