Vārda dienu svin: Gunta, Ginta, Gunda

Gatavojam mīklu un cepam piparkūkas!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ja esi šogad nolēmusi piparkūku mīklu gatavot mājās pati, kā arī aromātiskās piparkūku sirsniņas, zvaigznītes un mēnestiņus izgreznot ar glazūru, izlasi ieteikumus, kā to darīt labāk.

Iļģuciema maiznīcas meistari atklāj savus piparkūku mīklas gatavošanas noslēpumus, kā arī knifiņus, kas jāzina tiem, kas nolēmuši paši gatavot mīklu.


IETEIKUMI: kas jāzina, gatavojot piparkūku mīklu un cepot piparkūkas
– Lai mīkla izdotos, milti, cepamais pulveris un garšvielas jāizsijā caur sietu;
– Kā taukvielu var izmantot sviestu, margarīnu, skābo vai saldo krējumu, cūku taukus;
– Mīklai var pievienot arī nedaudz medus. Medu iepriekš silda līdz 50 grādu temperatūrai karstā ūdens peldē;
– Ja sirdij un acis kārojas īpaši tumšas krāsas piparkūkas, masai jāpievieno papildus dedzinātā cukura sīrups;
– Ja mīkla slikti pakļaujas veltnēšanai (līp pie galda vai plaisā), pievienosim vēl taukvielas un miltus;
– Kraukšķīgas piparkūkas var uzcept tikai no labas mīklas – tādas, kurā ir pareizas taukvielu un cukura proporcijas;
– Mīklas nogatavošanās vēlama 12 grādu temperatūrā;
– Jo plānāk mīkla tiks izrullēta, jo plānākas būs piparkūkas (ieteicami ir 1,5 -2 mm);
– Piparkūku cepumi karstumā izplešas, tādēļ tie uz pannas jāliek ievērojot atstarpi;
– Lai glīti būtu arī cepumu „dibentiņi”, cepšanai vislabāk izmantot pergamentu vai cepamo papīru;
– Gatavai mīklai ledusskapī jānostāvas vismaz pāris stundas, labākajā gadījumā nedēļa. Gatavo mīklu vēsā vietā var uzglabāt vismaz 2 mēnešus!
– Piparkūku cepšanai var izmantot gan metāla, gan plastmasas formiņas. Parasti ērtākas lietošanā ir metāla formiņas, jo tām ir asākas maliņas un tās ilgāk kalpos, tad arī piparkūku maliņas iznāks līdzenākas.

Garšvielu kokteilis piparkūkām
Piparkūku garšvielu sastāvs ir katras nama mātes noslēpums. Tomēr, ja tev nav pārāk daudz pieredzes, bet vēlies, lai tas, ko cep, aromāta un garšas ziņā līdzinātos piparkūkām, tad meistari piedāvā šādu klasisku garšvielu proporciju sadalījumu:
– kanēlis – 60 %
– krustnagliņas un smaržīgie pipari – 12%
– ingvers, muskatrieksts un koriandrs – 8%
– melnie pipari un kardamons – 4%
– garšas buķeti uzlabos arī sasmalcināti rieksti ( piemēram, mandeles).

Būtiski ir likt lietā visu garšvielu buķeti, turklāt arī atbilstošās proporcijās un svaigi maltas, tad piparkūkas būs īsteni aromātiskas un gardas.

3 mūsu lasītājas Natašas piparkūku receptes: 

Piparkūkas no rudzu miltiem >> Gardās medus piparkūkas >> Īpaši plānās un kraukšķīgās piparkūkas >>

 

Iļģuciema maiznīca meistaru piparkūku receptes:

Piparkūkas no rupjiem rudzu miltiem (1 kg mīklas pagatavošanai)
Piparkūkas var pagatavot arī no rupjiem rudzu miltiem (miltus gatavo, samaļot graudus ar visiem apvalkiem. Tiem ir augsts kliju saturs un bioloģiskā uzturvērtība, jo satur B grupas, PP un E vitamīnus). Rupjo rudzu miltu struktūra rada iespaidu, it kā mīklai būtu papildus kas pievienots.

Nepieciešamās garšvielas:Nepieciešams:
milti rupjie rudzu – 0,400 g
ūdens – 0,40 g
sviests – 0,100 g
krējums – 0,050 g
cukurs – 0,300 kg
1 tējkarote dzeramās sodas
1 tējkarote etiķa, sodas atšķaidīšanai
ola – 1 gab.

smaržīgie pipari – 7 gab.
kardamons – 0,5 tējk.
koriandrs – 0,5 ēdamk.
muskatrieksts – naža gals
kanēlis – 1 tējk.
krustnagliņas – naža gals
ola pārziešanai

Mīklai var pievienot dažādas sēkliņas – sezama, saulespuķu, linsēkliņas, samaltus riekstus – valrieksti, zemesrieksti, pistācijas vai mandeles.

Pagatavošana:
Katliņā ieberam pusi no mīklai vajadzīgā cukura daudzuma un to apbrūninām, kad cukura masa sāk burbuļot pievienojam ūdeni, palaikam apmaisot, līdz veidojas viendabīga masa, beigās pievienojam atlikušo cukuru. Izkausējam. Pievienojam sviestu, kad sviests izkusis pievienojam krējumu. Visu uzvārām un atdzesējam. Atdzisušajā sīrupā iemaisām sakultu olu un pievienojam visas garšvielas. Iemaisām ar etiķi atšķaidītu dzeramo sodu. Pievienojam miltus. Mīklu mīca, kamēr tā kļūst spīdīgi gluda un pietiekami cieta, pēc tam to vismaz uz stundu liekam ledusskapī (jo ilgāk ledusskapī turam, jo labāk!).
Kad mīkla gatava, to veltnē plānā plāksnē 1,5 mm, ar formiņām izspiež piparkūkas, pārziež ar sakultu olu un dekorē. Piparkūkas cep 200 – 220 grādu temperatūrā aptuveni 11 minūtes.

 


Klasiskās piparkūkas (1 kg mīklas pagatavošanai)

Nepieciešams:
milti – 400 g
sviests – 100 g
cukurs – 75 g
cukura sīrups – 100 g
olas dzeltenums – 2 gab.
medus – 100g

Garšvielas:
kaltēta apelsīna miziņa – sarīvēta
apaļie pipari – 7 gab.
kardamons – 0,5 tējk.
koriandrs – 0,5 ēdamk.
muskatrieksts – naža gals
kanēlis – 1 tējk.
ola pārziešanai

Pagatavošana:
Sviestu, pusi cukura, cukura sīrupu un medu uzsilda. Siltā masā iekuļ pusi miltu, garšvielas. Kuļ tik ilgi, līdz mīkla atlec no katla malām. Atdzesētai masai pievieno olu dzeltenumus un atlikušo apbrūnināto cukuru. Masu sakuļ, piesijā tai atlikušos miltus. Mīklu mīca, kamēr tā kļūst spīdīgi gluda un pietiekami cieta, pēc tam to vismaz uz stundu liekam ledusskapī ( jo ilgāk ledusskapī turam, jo labāk!).
Kad mīkla gatava, to veltnē plānā plāksnē 1,5 mm, ar formiņām izspiež piparkūkas, pārziež ar sakultu olu un dekorē. Piparkūkas cep 180 – 200 grādu temperatūrā.

 

Piparkūku glazēšana
Piparkūku glazēšanai labāk izmantot dabīgās izejvielas. Parasti izmanto sakultu olas baltumu, pūdercukuru un citrona sulu. Lai glazūra būtu krāsaina, būtu vēlams pievienot tikai dabīgās sulas. Ķiršu sula glazūrai dos rozā toni, bet aroniju sula – tumši rozā krāsu. Var izmantot melleņu ievārījumu, apelsīnu, dzērveņu, burkānu, biešu sulu vai šķīstošo kafiju, kā arī 200 g sarīvētas pusrūgtās šokolādes masas. Bet rotāšanai izmantot valriekstu pusītes un nolobītas mandeles. Masu iepilda pergamenta papīra tūtiņā. Caur mazu caurumiņu izspiež maisījumu un veido rotājumu.

Citrona glazūra
1 olas baltums
150 g pūdercukura
1/2 citrona sulas
1/2 tējk. kartupeļu miltu

Olas baltumu sakuļ ar pūdercukuru un citrona sulu. Pēc tam, lēni maisot, pievieno kartupeļu miltus.

Iecienītā glazūra
1 olas baltums
250 g pūdercukura
1/2 tējk. citrona sulas

Olu baltumu sakuļ putās. Lēni, pa vienai karotei pievieno izsijātu pūdercukuru, pēc tam citrona sulu. Puto 10 minūtes. Glazūru izmanto vienmērīgā kārtā noklājot cepuma virsmu un sānus.

Dalīties.

3 komentāru

  1. skaidrīte on

    Paldies, ļoti labas receptes un beidzot visas vienuviet – gan piparkūku mīklu, gan garšvielu (par to īpaši liels palies!) un glazūru – portatīvais dators bija līdzi virtuvē un viss pēc kārtas arī tika uztapināts :). Sanāca ļoti garšīgi.

  2. man ir tumsais cukura sirups(Dancuker). Vai to var izmantot piparkuku milklas pagatavosanai un kada ir aticiba pret izkausetu cukuru

Atbildēt Kristine Atcelt