Vārda dienu svin: Milija, Maiga

Garšīgais kalendārs: novembra labumi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bija jau piemirsies, ka sniegs varētu uzsnigt arī oktobrī. Vējš kā pavārs – eksperimentētājs, sakuļ gaisīgā debesmannā lapu dzeltenīgo sārtumu un sniega baltumu, tam visam pa virsu bagātīgi uzkaisot caurspīdīgi aukstus ledus graudus. Skapjaugšā, oranžīgi dzeltenos sānus izgriezis tup ķirbis, bet pārskatot ievākto ražu, blakus ierastajam kartupelim un burkānam, apcirknī gūlis arī pa kādam neierastākam dārzenim. Izrādās, ka arī vēlā rudens vakarā iespējams ļauties jaunu un neierastu garšu valdzinājumam, jaucot ierasto ar neierasto

Ķirbis

Pasaules lielākā oga, kas gozējas ne vienā vien dārzā. Tai pašā laikā ir daudzi, kas ķirbim un ķirbja ēdieniem iet ar līkumu. Tomēr lielākā daļa pavāru, dažādās pasaules valstīs, par šo milzu ogu ir sajūsmā. Kas tik netiek piedāvāts ķirbja cienītājiem un gardēžiem! Cepts, grilēts, sautēts ķirbis, pikants, salds, ķirbju kēksiņi, karbonādes, zupas un sacepumi, sulu kokteiļi. Ikviens, kam nav slinkums pētīt un eksperimentēt, dod vaļu savai izdomai. Ķirbis pēc sastāva un uzturvērtības ir īsta veselības bumba.

Ķirbji satur E, A, C, B un PP vitamīnus, varu, dzelzi, magniju, kāliju. Visas šīs cilvēka veselībai svarīgās vielas ķirbī ir ideāli sabalansētas, kas ir obligāts priekšnoteikums pareizai vielmaiņas procesu norisei. Dzelteno krāsu ķirbim piedod tajā esošais karotīns, kas ļoti nepieciešams imūnsistēmas stiprināšanai. Ķirbja sula satur organisko želantīnu, kas cilvēka organismā veicina skrimšļu atjaunošanos, samazina ostrohondrozes sekas. Ķirbja mīkstā daļa satur D vitamīnu, kas ir būtisks bērna augšanas procesā. Var teikt, ka ķirbis ir vesela un dzīvespriecīga cilvēka labākais draugs.

Uzturā
Ķirbi var lietot gan svaigā veidā, gan īpaši to sagatavojot. No svaiga ķirbja sanāk atsvaidzinoši salāti, kas nodrošinās organismu ar nepieciešamajām šķiedrvielām. Gardas ir dažādas ķirbju biezeņzupas, tos var pievienot arī piena zupām un dārzeņu zupām. Tāpat šo lielo ogu var izmantot dažādu sautējumu pagatavošanai. Gardēži īpaši iecienījuši krāsnī ceptu ķirbi. No ķirbja tiek gatavoti arī dažādi konditorejas izstrādājumi un deserti. No paaudzes uz paaudzi dažās ģimenēs tiek nodota marinētu ķirbju recepte, kas ir lieliska piedeva gaļas ēdieniem. Veselīgi uzturā lietot ķirbja sulu, ko var kombinēt ar citām dārzeņu sulām. Prasmīgs pavārs uzturā mācēs izmantot arī ķirbju ziedus, stīgas, mizu, sēklas un mīkstumu. Ziedus lieto salātos, tos var sažāvēt un ziemā izmantot, lai pagatavotu tēju. Izžāvētas ķirbja mizas samaļ un var pievienot dažādiem salātiem, zupām, biezputrām un citiem ēdieniem.

Dabas aptieka
Ķirbja bioķīmiskais sastāvs padara ķirbi par ārstniecisku dārzeni. Ārstniecisks ir ne tikai pats ķirbis, bet arī tā ziedi, stīgas, sēklas, mīkstums, miza un sula.

  • Lobītas ķirbju sēklas satur kukurbitacīnu, kas iznīdē vēdera parazītus.
  • Lielā A vitamīna saturs padara ķirbi par neaizvietojamu gastrīta ārstēšanas procesā.
  • Ķirbja sula ir dabīgs žultsakmeņu un nierakmeņu šķīdinātājs. Šim nolūkam ik rītu jāizdzer tukšā dūšā glāzi ķirbju sulas.
  • Ķirbis palīdzēs, ja sāp zobi. Zobu sāpes mitēsies, ja iepilinās nāsī 4-5 pilienus ķirbju sulas.
  • Miza, mīkstums un ķirbju sula spēj atjaunot saistaudus, skrimšļaudus un kaulaudus, tāpēc ķirbis ieteicams pacientiem ar trūcēm, orgānu noslīdējumiem, saistaudu vājumiem un biežiem izmežģījumiem.
  • Stīgas, kas ķirbim aug ap Jāņiem, palīdz sirds un nervu mazspējas gadījumā, tām ir urīndzenoša iedarbība.
  • Švammei līdzīgais ķirbja viducis ir labs līdzeklis pret ādas izsitumiem un ekzēmām. To var izmantot mugurkaula un locītavu masāžām.
  • – ¾ glāzes ķirbja sulas kombinēta ar ¼ daļu burkānu sulas no rīta, pirms brokastīm, palīdzēs atvadīties no pāris liekajiem kilogramiem.

Atceries! Ķirbja sula jādzer tūlīt pēc pagatavošanas, jo kontaktā ar skābekli tā zaudē savu vērtību.

Tavam skaistumam
Sūklim līdzīgais mīkstums ķirbja viducī kalpos kā lielisks ādas kopšanas losjons, jo satur daudz bioloģiski aktīvu vielu un ļoti tīru ūdeni.

  • Ķirbju maska sausai sejas ādasi:
    1 ēdamkaroti sablenderēta ķirbja sajauc ar ½ tējkarotes medus, ½ tējkarotes piena un ½ tējkarotes brūnā cukura. Visu kārtīgi samaisa viendabīgā masā un liek uz sejas ādas. Patur 10 -15 minūtes un noskalo ar remdenu ūdeni. Pēc tam ieteicams uzklāt mitrinošu krēmu.
  • Ķirbju un dzērveņu maska starojošai sejas ādai:
    Uz smalkas rīves sarīvē nedaudz ķirbja, pievieno saspaidītas dzērvenes un ēdamkaroti medus. Šo masu samaisa un apļveida kustībām iemasē sejas ādā. Atstāj uz ādas 15-20 minūte. Pēc tam noskalo ar vēsu ūdeni. Lieto reizi nedēļā.
  • Ķirbju maska matiem:
    Maska pabaros matus un padarīs tos spīdīgus. Viendabīgā masā sablenderē 200 g ķirbja un 3 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas. Masku visā garumā klāj uz sausiem matiem. Uzliek dušas cepurīti un pēc 30 min. matus rūpīgi izskalo. Pēc tam matus izmazgā kā parasti.
  • Ķirbju skurbis ķermenim:
    200 gramiem sablenderēta ķirbja pievieno 100 gramu brūnā cukura un ¼ daļu kanēļa. Visu samaisa un maigi iemasē ķermeņa ādā. Neizmantot kā sejas skrubi! Pēc tam noskalo. Skrubis noņems atmirušās ādas šūnas un palīdzēs tai atjaunoties. Izmantot reizi nedēļā.

Kolrābji

Tie pēc izcelsmes ir kāpostaugi. Pie mums tie nav ļoti biežs viesis sakņu dārzā, tomēr arī kolrābim ir savs cienītāju loks, un vienmēr atradīsies kāds, kas šo dārzeni iestādīs intereses pēc. Citur Eiropā tas ir diezgan iecienīts dārzenis, ko iespējams baudīt no vasaras sākuma līdz ziemai. Vasaras šķirnes uzglabājamas īslaicīgi, bet ziemas šķirnes, ko ievāc tikai oktobrī, iespējams uzglabāt pagrabā. Pēc garšas kolrābji atgādina ziedkāpostus, kāļus, maigus redīsus vai brokoļus.

Kolrābjos ir ļoti daudz C, B un PP vitamīnu, dažādu ēterisko eļļu, fosfora, kālija, kobalta un magnija. Tie ir olbaltumvielām bagāti, tajos ir organismam nepieciešamās balstvielas.

Uzturā
Kolrābjus lieto svaigus, sutinātus, vārītus vai marinētus. Vislabāk, uzturvielu ziņā, tos lietot tieši svaigus. No kolrābjiem var pagatavot gardus sautējumus un zupas. Tos var pildīt un cept cepeškrāsnī. Prasmīga pavāra rokās šis kāpostveidīgais, bet pēc izskata kālim līdzīgais augs piedos ēdienam īpašu garšu. Galvenais nebaidīties eksperimentēt, veidojot dārzeņu kombinācijas, izvēloties gatavošanas veidu un izmantojot garšvielas un garšaugus.

Atceries! Uzturā lieto tikai jaunus kolrābjus, kas nav pārauguši un pārkoksnējušies!

Dabas aptieka

  • Svaiga kolrābja šķēlīte jādod grauzt mazulim, kam šķiļas zobiņi un niez smaganas.
  • Kolrābju sula dziedē kunģa un zarnu čūlas.
  • Šo dārzeņu sula ārstē sklerozi un tās izraisītās sekas.
  • Kolrābji ieteicami cilvēkiem ar nepareizu asins cirkulāciju, sirds slimībām un mazasinību.

Tavam skaistumam un labsajūtai
Rudens ir gadalaiks, kad pirmais sniegs un sals mijas ar lietu un brāzmainu vēju. Šajā laikā ļoti ātri var iedzīvoties slapjās kājās. Tāpēc ir vērts padomāt, kā stiprināt savu imunitāti.

Rudens vitamīnu kokteilis:
1 fenfeļa bumbulis, 1 liels kolrābis, 3 lieli āboli, 1 neliels saišķītis piparmētru.

Fenfelim noņem bojātās lapas. Kolrābi un ābolus rūpīgi nomazgā. Piparmētru noskalo un nosusina. Visus produktus izspiež sulu spiedē. Sulu kopā ar sasmalcinātu ledu sakrata šeikerī un nekavējoties izdzer

Cigoriņi

Latvijas iedzīvotājiem tie nebūt nav sveši. Daudziem no mums vēl atmiņā palicis bērnības cigoriņu kafijas aromāts un garša. Citam atmiņā nāk cigoriņu saldējuma rūgtenā garša. Cigoriņi aug savvaļā, bet to iespējams izaudzēt arī savā sakņu dārzā. Dārzā iespējams izaudzēt divu veidu cigoriņus – sakņu un salātu cigoriņus. Pie mums Latvijā vairāk iecienīti tieši sakņu cigoriņi, ko izmanto kafijas un dažādu ekstraktu pagatavošanai. Tomēr dažs labs dārzkopis ir ķēries arī pie salātu cigoriņu audzēšanas un atzinis to par gardu dārzeni.

Cigoriņi satur rūgtvielas un miecvielas, kas nepieciešamas organisma funkcionēšanai. To lapas ir bagātīgs askorbīnskābes avots. Tajos ir karotīns, B grupas vitamīni, inulīns, kalcijs un dažādi dzelzs sāļi.

Uzturā
Cigoriņu sakni izmanto kafijas vai dažādu ekstraktu pagatavošanai. Ar cigoriņiem bagātināti ēdieni iedarbojas divējādi. No rītiem tie dod možumu, bet vakarā noņem bezmiegu. Lapu cigoriņi visbiežāk tiek izmantoti dažādu salātu pagatavošanai, bet tos var izmantot arī dažādos sacepumos.

Dabas aptieka
Cigoriņi jau izsenis bijuši pazīstami kā ārstniecības augi un līdzekļi pret dažādām kaitēm. Šim augam piemīt baktericīda, pretiekaisuma, savelkoša, žultsdzenoša iedarbība. Tas uzlabo vielmaiņu. Cigoriņu uzlējums uzlabo ēstgribu un gremošanu, palīdz aknu un nieru slimību gadījumos. Ir labs līdzeklis pret nervozitāti, histēriju, mazasinību un organisma vispārēju vājumu.

  • Cigoriņu uzlējums palīdzēs izārstēt augoņus, dažādas ekzēmas un ādas iekaisumus.
  • Cigoriņu sula (1L) kopā ar burkānu, seleriju un pētersīļu sulu (1/5 L) spēj uzlabot redzes defektus. Sula jālieto vairāku mēnešu garumā.
  • ½ tējkarote cigoriņu sakņu pulveris sajaukts ar medu palīdzēs uzveikt bronhītu. Šāda maisījums jādzer 3 reizes dienā.
  • Cigoriņu sula sajaukta ar burkānu un seleriju sulu būs labs līdzeklis pret paaugstinātu temperatūru.
  • Pret zobu sāpēm palīdzēs cigoriņu sakņu uzlējums: Novāra tējkaroti cigoriņu sakņu ar 2 glāzēm ūdens. Atstāj nostāvēties 1-2 stundas. Nokāš, pievieno cukuru. Lieto pa pusglāzei pirms ēšanas 3 reizes dienā.

 

Izbaudi pēdējo rudens mēnesi – novembri ar ķirbju kūku un cigoriņu kafiju, jo pavisam drīz klāt būs ziemas pirmais mēnesis – decembris ar piparkūkām un pēc krustnagliņām tvanojošu karstvīnu.

 

Dalīties.

Atstāt Ziņu