Vārda dienu svin: Imants, Rimants, Ingars, Intars

Garšīgais kalendārs: maija labumi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

atrs mēnesis mums piedāvā kādus savus gardumus, vai tie būtu dārzeņi, garšaugi vai ogas. Protams, nav jau iespējams uzskaitīt visu, kas ir atrodams, taču nelielu ieskatu par pašu aktuālāko gan. Šoreiz piedāvājam maija mēneša labumus. Izbaudi un tad jau gaidīsim, ko nesīs jūnijs.

SKĀBENES ir viens no lielākajiem C vitamīna avotiem pēc garās un nogurdinošās ziemas. Tās satur daudz C vitamīna, karotīna un minerālvielu.
Uzturā
izmanto tikai lapas. Tās var lietot gan svaigā veidā salātos, gan pievienot zupām, biezeņiem, sautējumiem, kā arī pildīt pīrāgos. Kaltētas, saldētas un konservētas skābenes bagātinās tavu ēdienkarti arī rudenī un ziemā.
Atceries!
Vislabāk skābenes uzturā izmantot pirms to ziedēšanas, jo ziedēšanas laikā skābenēs ir visvairāk skābeņskābes, kas lielos daudzumos ir kaitīga veselībai.
Dabas aptieka.
Skābene jau izsenis ir pazīstama kā līdzeklis pret dažādām kaitēm:
– Skābeņu lapu uzlējums līdzēs pret stomatītu;
– Saberztas svaigas skābeņu lapas palīdzēs ātrāk sadziedēt dažādus nobrāzumus;
– Skābeņu lapu tēju iesaka pret klepu un bronhītu;
– Svaigas skābenes izmanto kā organismu attīrošu, urīndzenošu un apetīti rosinošu līdzekli.
Mājsaimniecība.
Izmantojot skābeņu sulu, bez grūtībām likvidēsi rūsas traipu uz savas iemīļotās blūzītes. Ņem vērā, ka pēc tam blūzīte būs jāizmazgā, jo skābeņu sula atstāj zaļu traipu.

LAPU SALĀTI ir bagātīgs karotīna, C vitamīna, folijskābes, nikotīnskābes un biotīna avots. Tie satur kalciju, magniju, kāliju, dzelzi, kobaltu, jodu varu un cinku.
Uzturā
salātus parasti izmato svaigā veidā. Līdz šim Latvijas teritorijā bijušas pazīstamas tikai dažas salātu šķirnes, taču ik gadu mums ir pieejamas arvien jauni salātu veidi. Jau klasiskajiem lapu salātiem, galviņsalātiem un ledussalātiem pievienojusies sulīgā rukola, ozollapu salāti, kā arī nedaudz rūgtenie romiešu salāti, endīvija, balto un sarkano cigoriņu salāti. Cigoriņu salātus var izmantot arī dažādos sautējumos un sacepumos.
Dabas aptieka.

– Salātus īpaši iesaka cilvēkiem, kam novērojams asinsvadu trauslums, kā rezultātā asiņo smaganas, viegli veidojas zilumi.
– Salāti satur kalciju un K vitamīnu, kas stiprina kaulus. Tajos esošais beta karotīns un C vitamīns ir antioksidanti, kas samazina risku saslimt ar vēzi.
– Par sevišķi ārstniecisku uzskata salātu sulu. Tā palīdz ārstēt dažādus ādas iekaisumus, tuberkulozi, normalizē asinsriti, vielmaiņu. Tautas medicīna salātu sulu iesaka pret dzelzs trūkumu organismā, bezmiegu, nervu sistēmas nostiprināšanai, asinsspiediena pazemināšanai un gremošanas slimību ārstēšanai.

REDĪSI satur C, PP, B grupas vitamīnus un karotīnu, kā arī dažādas minerālvielas, fosforu, kāliju, kalciju, magniju, nātriju un dzelzi.
Uzturā
izmanto svaigā veidā, dažādos salātos. Pieejami no agra pavasara līdz vēlam rudenim.
Dabas aptieka.

– Redīsi īpaši ieteicami tiem, kam ir problēmas ar lieku svaru, jo tie satur minimālu daudzumu kaloriju, bet ir bagāti ar mikroelementiem un vitamīniem.
– Redīsi izvada no organisma lieko holesterīnu un uzlabo gremošanu.
– Tie satur bioloģiski aktīvas, sēru saturošas vielas (glikozinolātus), kas piedod šiem dārzeņiem sīvu, nedaudz asu aromātu un viegli rūgtenu garšu. Šīs vielas var aizkavēt vēža šūnu veidošanos.

DILLES tāpat kā redīsi un salāti satur daudz C vitamīna. Tāpat tās satur kāliju, kalciju, magniju un fosforu. Dillēs ir ļoti daudz dažādu ēterisko eļļu, ar ko izskaidrojams to spēcīgais aromāts.
Uzturā
pārsvarā tiek izmantotas svaigas vai kaltētas dilles. Ziemai tās var konservēt vai saldēt. Dilles ir no tiem garšaugiem, ko dažādiem ēdieniem var pievienot lielā daudzumā, tomēr pārāk daudz diļļu var nevis uzlabot, bet pasliktināt ēdienu garšu. Dilles kā piedevu izmanto ļoti daudzos ēdienos – zupās, mērcēs, salātos, marinādēs, biezeņos, utt. Ziemas periodā var izmantot arī diļļu sēklas. Tās var pievienot dažādām mīklām, zupām, zivju ēdienam. Dažādās tirdzniecības vietās ir iespējams iegādāties diļļu eļļu. Jāatceras, ka tā ir ļoti koncentrēta, tādēļ ēdienam jāpievieno vien pāris piles.
Dabas aptieka.
Par ārstnieciskām tiek uzskatītas diļļu sēklas. No tām gatavo eļļu, tēju, kā arī pulveri.
– Diļļu tēja stiprina kuņģi, palīdz atbrīvot nieres no sāļiem, ārstā nierakmeņus, novērš nelabu dūšu.
– Svaiga diļļu sula palīdz pret ausu sāpēm.
– Diļļu eļļa ārstē vēdergraizes un mīkstina pampumus.
– Sutinātu diļļu laksti uz pieres noņem galvassāpes.
Dilles tavai dvēselei.
– Diļļu vīns saldākam miegam: 150 ml baltvīna uzkarsē un pārlej 1 tējkarotei kaltētu diļļu sēklu.
– Diļļu ēteriskajai eļļai piemīt nomierinoša iedarbība, tāpēc to var izmantot aromlampiņā, lai atgūtos pēc stresa pilnas dienas.

Vēl maijā vari nobaudīt pirmos rabarberus, turpināt pilnām mutēm ēst spinātus un lokus, kā arī papildināt savu uzturu ar dažādiem brīvā dabā atrodamiem zaļumiem: gārsu, nātrēm, pienenēm, gaiļbikšiem un māllēpēm. Arī nātres var saldēt un ziemā izmantot dažādu biezeņu un zupu pagatavošanai.

                                                 
LASI VĒL!

Pavasarī ēdamie savvaļas
zaļumi jeb nezāles >>>

Skābenes – ar dzelzi bagātās lapiņas >>>


 

Dalīties.

Atstāt Ziņu