Vārda dienu svin: Vēsma, Fanija

Gardēža prieks – lazanja

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ai arī populāri un arī pareizi ir domāt par maksimāli sabalansētu uzturu, retu reizīti jau varam atļauties arī ko kreptīgāku un kalorijām bagātīgāku. Šoreiz piedāvājam recepti, kā pagatavot brīnumgardu lazanju.

Nepieciešamās sastāvdaļas:
Lazanjas plāksnes
300-400 g maltā gaļa (treknāka jāņem vairāk, jo apcepot no tās iztecēs tauki)
800 g konservēti tomāti
300-400 g Krievijas (vai cits labi kūstošs) siers
70-100 g sviests
2-3 ēd.k. kviešu milti
Glāze piena
Vidēji liels sīpols
2-3 ķiploka daiviņas
Sāls, pipari, čilli pulveris

Pagatavošana:
Lazanjas pagatavošana sastāv no vairākiem etapiem.

I posms
Vispirms, sāk ar tā saucamās Boloņas mērces gatavošanu. Ņem iepakojumu konservētu tomātu. Var ņemt arī mājās gatavotos tomātus savā sulā, tad tikai jānoņem miziņas, vai arī ļoti gatavus svaigos tomātus (ieteicams ne pārāk skābus pēc garšas), šoreiz gan ieteiktu iztikt bez tomātu mērces vai pastas izmantošanas. Konservētos tomātus lej katliņā un liek uz plīts vārīties. Ņem pannu, uzkarsē nelielu daudzumu eļļas, kurā liek apcepties sagriezto sīpolu un ķiplokus. Kad tie kļuvuši zeltaini, pievieno malto gaļu un apcep. Var pievienot sāli, piparus, arī čilli pulveri (skaties pēc garšas sajūtām) vai citas garšvielas. Kad gaļa kopā ar sīpoliem un ķiplokiem apsautējusies, to pievieno tomātiem, kas ir jau uzvārījušies un izveidojuši gandrīz viendabīgu masu. Ļauj visam uz lēnas uguns turpināt vārīties, iegūstot vidēji šķidru mērci.

II posms
Paralēli sāk gatavot balto jeb, tā saucamo, Bešamel mērci. Uz tīras pannas liek aptuveni 1/3 no sviesta paciņas satura un ļauj tam lēnām izkust. Tad ņem 2-3 ēd.k. kviešu miltu un izsijā sakarsētajā sviestā, ļaujot tiem nedaudz apbrūnināties. Visu apmaisa (svarīgi, lai milti nesaietu kunkuļos, bet saglabātu pabiezas putriņas konsistenci). Tad pievieno pienu tikai tik daudz, lai sviesta-miltu putriņa kļūtu par vidēji biezu mērci. Tad šo mērci pievieno katliņā esošajai Boloņas mērcei. Visu samaisa un noņem no uguns.

III posms
Tad ņem cepamtrauku vai dziļu pannu. To nedaudz ietauko ar eļļu vai sviestu. Pa pamatu uzlej nedaudz iegūtās Boloņas-Bešamel mērces. Virsū, vienu otrai blakus kārto lazanjas plāksnes. Kad visa virsma noklāt, lej pa virsu atkal mērci, ko pārkaisa ar pavisam nedaudz rīvēta siera. Tad atkal kārto lazanjas plāksnes, lej mērci, pārkaisa sieru. Tā kārto vismaz 3-4 kārtas, ko noslēgumā pārlej ar atlikušo mērci un bagātīgi pārkaisa ar rīvētu sieru.

Cepamtrauku liek krāsnī un 200-225 grādu temperatūrā cep aptuveni 30 minūtes. Ceļ ārā no krāsns, nedaudz atdzesē. Pasniedz ar svaigiem salātiem un piedzer glāzi vīna.

 

Dalīties.

2 komentāru

Atbildēt emils Atcelt