ai arī tevī ir pārliecība, ka vienīgās iespējamās pamatēdiena piedevas ir kartupeļi, rīsi, griķi, makaroni? Nē! Iespēju ir daudz vairāk! Te divas ierosmes, ko smēlāmies no šefpavāra Mārtiņa Sirmā.
Krāsnī ceptas ķirbja šķēlītes
Nepieciešams:
Ķirbis
Ķimenes
Jūras sāls
Ķiploks
Eļļa
Pagatavošana:
Ķirbim sagriež nelielās daivās, iztīra un atkarībā no tā, kādas šķirnes ir ķirbis un cik bieza tā miza – mizo vai arī atstāj ar visu mizu. Sagriež vidēji centimetru biezos gabaliņos. Uz cepampannas izklāj cepampapīru, uz kura vienā kārtā izliek sagrieztos ķirbja gabaliņus. Pārkaisa ar ķimenēm, pievieno rupji grieztas ķiploka daiviņas, pārslaka ar eļļu. Liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep līdz ķirbis kļūst mīksts, bet vēl nav pārvērties putrā.
Burkānu-seleriju piedeva
Nepieciešams:
2-3 vidēji burkāni
½ – 1 seleriju sakne
Nedaudz ingvera (pēc vēlēšanās)
Sāls
Eļļa
Citrons/cidoniju sīrups
Pagatavošana:
Burkānus un selerijas sakni nomizo. Ar rokas slaiseri (der arī rīve, kas griež planās šķēlītēs) sarīvē bukrkānu un seleriju plānās šķēlēs. Ja garšo ingvers, tieši tāpat var sarīvēt arī nedaudz ingvera. Uz cepampannas izklāj cepampapīru un izliek sakņu šķēlītes. Pārkaisa ar sāli, pārslaka ar eļķu, var uzspiest nedaudz citrona sulas vai pārslacīt ar cidoniju sīrupu. Var pārkaisīt arī ar zaļumiem pēc vēlēšanās. Liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep līdz stadijai, kurā sakņu šķēlītēm vēl nav pilnībā zudis kraukšķīgums.