Vārda dienu svin: Aldonis, Agija

Dažādībai ēdienkartē – grūbas

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ja tavā ģimenē vai draugu lokā ir kaislīgi makšķernieki, tad grūbu pieminēšana droši vien saistās ar ēsmas gatavošanu zivju iebarošanai. Ja tev bērni apmeklē bērnu dārzu vai skolu, visdrīzāk viņi ar grūbām sastopas skolas ēdnīcā, kur tās pievienotas dažādām zupām. Tieši tur – skolā, lielai daļai arī rodas nepatika pret grūbām, tomēr jāapzinās, ka to pagatavot var dažādos veidos, turklāt tās ir labs veids, kā dažādot savu ēdienkarti. Nolobīti, veseli vai šķelti miežu graudi jeb grūbas, kas ir daudzu latviešu tradicionālo ēdienu pamatā, ilgus gadus bija teju aizmirstas, bet nu atgriežas ēdienkartē.

Labai ādai un sirds darbībai
Kāpēc grūbas būtu lietderīgi lietot uzturā? Grūbas, kas ir nolobīti, veseli vai šķelti mieža graudi, ir bagātīgs vitamīnu un minerālvielu avots. Grūbās esošās augu olbaltumvielas, apvienojot ar papildus pārtikas grupu produktu olbaltumvielām, sniedz vērtīgu uzturvielu devu. Tas ir būtisks ogļhidrātu un olbaltumvielu avots. 100 g grūbu enerģētiskā vērtība sastāda 324 kalorijas, kas ir aptuveni piektā daļa no nepieciešamās dienas devas.

Tāpat grūbās atrodamas tādas svarīgas uzturvielas kā mangāns, selēns, dzelzs. Amerikā aprēķināts, ka krūzīte grūbu sniedz cilvēkam 12% no Amerikā rekomendētā ikdienas dzelzs daudzuma, 24% diētisko šķiedru. Grūbās esošās vielas veicina kolagēna veidošanos organismā, kas ir ļoti svarīga viela ādas veselībai un novecošanās aizkavēšanai. Grūbu lietošana uzturā arī ļoti labvēlīgi ietekmē sirds darbību.

Tāpat grūbas tiek izmantotas dažādās diētās un novājēšanas kūrēs. Viena no receptēm ir: pāris dienas pusdienās un vakariņās jāēd sutinātas grūbas un tiksi pie plakana vēdera. Kā tas notiek? Grūbas ir ļoti sātīgas, tāpēc tās nevar daudz apēst, tomēr tajās ir daudz šķiedrvielu, kas no vēdera izvada visu lieko.

Ne vien vērtīgas, arī lētas
Grūbas latviešiem ir raksturīgas ēdienuu komponentes. Tīru grūbu putru gan nav ieteicams bieži ēst, jo tās pēc savas struktūras ir diezgan smags ēdiens, tāpēc prasa ļoti rūpīgu sakošļāšanu. Taču grūbas ir lielisks veids, kā papildināt vienveidīgu ēdienkarti. Piemēram, vārīšanās procesā grūbas var pievienot skābu kāpostu un citām zupām, kā arī vārīt tradicionālo kartupeļu-grūbu putru.

Tomēr grūbas ir ne vien gana vērtīga pārtika, bet arī lēta, kas šajos krīzes laikos nav mazsvarīgi. Veikalā to cena kilogramā svārstās vidēji no 30-40 santīmiem, pretstatā rīsiem, kas maksā vidēji divas, trīs reizes dārgāk.

Dažas noderīgas receptes
Grūbas plaši tiek izmantotas zupās un sautējumos. Nedaudz saldā un maigā grūbu graudu garša ļauj tos izmantot arī atdzesētus dažādos salātos. Tās kalpo par lielisku alternatīvu rīsiem vai pastai. To gatavošana ir īpaši vienkārša, jo neprasa nepārtrauktu maisīšanu vai uzmanīšanu.

Koča jeb ķūķis
Sastāvdaļas: 300 g grūbas, 200 g žāvēts speķis, sīpols, ūdens, sāls
Pagatavošana: Grūbas uzber uz sausas pannas un maisot apgrauzdē spilgti brūnas. Tad katliņā ieber vienu kārtu grūbu, uzliek smalki sagrieztu un ar sīpoliem saceptu speķi, atkal grūbas un speķi, un beidz atkal ar grūbām. Visu pārlej ar karstu ūdeni vai buljonu, kam jau ir klāt sāls, un cep bez maisīšanas cepeškrāsnī, pēc vajadzības lejot šķidrumu klāt. Gatavai kočai jābūt irdenai un pilnīgi sausai.

Grūbu risoto
Sastāvdaļas: grūbas, olīveļļa, sviests, sīpols, buljons, baltvīns, sāls, pipari
Pagatavošana: Olīveļļā un sviestā apsautē sīpolu (ķiploku), lej klāt buljonu, var arī baltvīnu pieliet, pievieno noskalotas grūbas (izmērcētas tās nav jāvāra pārāk ilgi). Visu maisot vāra, pievieno sāli, piparus. Beigās visu pārkaisa ar parmazāna sieru. Tas ir pamata variants. Ja ir vēlēšanās grūbu risoto tāpat kā rīsu risoto var papildināt ar spinātiem, sēnēm, gaļu, jūras veltēm, zirņiem.

Grūbu dārzeņu sacepums
Sastāvdaļas: grūbas, ūdens, sāls, garšvielas, zaļumi un dārzeņi pēc izvēles (paprika, zirnīši, sviesta pupiņas, burkāni u.c.)
Pagatavošana: novāra grūbas. Liek tās vok pannā un pievieno dārzeņus un garšvielas

 

Lasi vēl!

Teātra bāra restorāna pavāru ieteiktais Sakņu grūbu biezenis

 

Dalīties.

6 komentāru

  1. No sākuma arī atturējos no grūbā, jo uzskatīju tās par "vecu ļaužu" pārtiku un nesapratu, kā tās vispār var garšot. Visi mani aizspreidumi par grūbām mainījās tad, kad dodoties pusdienās aiz lielas tereses nolēmu pagaršot grūbas ar speķīti un krējumu, jo visi standarta ēdieni bija jau apnikuši!

  2. Mēs ģimenē arī esam ļoti iecienījuši grūbas. Var likt gan klāt sautējumiem, zupām, viekārši grūbas novārīt, var salātos likt. Ļoti plaši pielietojamas, pie tam lētas un veselīgas!

  3. Baigi sakārojās grūbu putra, Anda tik garšīgi uzrakstīja. Bet taisnība,ka diezgan pasmags ēdiens, uz vakaru labāk neēst. Pusdienās vēl būtu ok.

  4. Ļoti garda putra, jo īpaši ar dārzeņiem un apceptu gaļiņu.Vakar uztaisīju un arī bērni bija sajūsmā:)

Atbildēt Evija Atcelt