Vārda dienu svin: Otīlija, Iveta

Dabīga smiltsērkšķu sula

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Smiltsērkšķi ir ļoti vērtīgs organisma apgādātājs ar dabiskajiem vitamīniem, jo tā lapas un ogas satur praktiski visus dabā esošos vitamīnus.
Smiltsērkšķi satur taukos un ūdenī šķīstošos vitamīnus, pateicoties smiltsērkšķu sastāvam, šie vitamīni ļoti labi saglabājas un organismam tos viegli uzņemt. Smiltsērkšķos ir minerālvielas dzelzs, mangāns, varš. Atšķirībā no citām sulām, smiltsērkšķu sula satur arī B grupas, PP un K vitamīnus, kā arī vairāk nekā 15 dažādu mikroelementu. Smiltsērkšķu eļļa satur 2-3 reizes vairāk E vitamīna nekā mandeļu rieksti. E vitamīns ir spēcīgs pretiekaisuma līdzeklis, tāpēc dzerot sulu kā vitamīnu avotu daudzi novēro senu un pilnīgi neizārstētu iekaisumu izveseļošanos. Pateicoties F vitamīnam, smiltsērkšķu sula kopā ar savu eļļu labi novērš nogurumu pēc ilgstoša darba, kā arī veicina domāšanas un reakcijas ātrumu. Smiltsērkšķi satur arī K1 vitamīnu (tā šeit ir vairāk nekā pīlādžos), līdz ar to sekmējot normālu asins recēšanu. Smiltsēršķos tāpat atrodami arī daudzi dažādi karotenoīdi, kas veicina ievainojumu dzīšanu. Protams, smiltsērkšķi satur arī daudz C vitamīna – visvairāk tā ir dabiskā, svaigi spiestā, nekarsētā smiltsērkšķu sulā bez konservantiem un citām piedevām.
Novērots, ka smiltsērkšķu sulā esošās skābes (2,1–3,1%) pazemina antibiotiku, rentgena un dažādu stresa faktoru radītās sekas.
Smiltsērkšķu eļļā ir līdz 2,6% sterīnu, kas aizkavē holesterīna uzsūkšanos, pasargā no aknu distrofijas un palīdz cīņā ar aterosklerozi. Savukār smiltērkšķī esošie pektīni spēj piesaistīt un izvadīt no organisma smagos metālus un, kaitīgās vielas, tai skaitā arī alkoholu.
Smiltsērkšķu izstrādājumus iesaka lietot gan slimības, gan diētas laikā, jo tie lieliski uzlabo veselības stāvokli, stiprina imunitāti, baro ādu un pasargā organismu no novājināšanās. Zinātnieki iesaka visnotaļ plašu smiltsērkšķu pielietojumu – sirds un asinsvadu, elpošanas orgānu, auss, kakla, deguna, zobu, smaganu, acu, kuņģa, zarnu, aizkuņģa dziedzera, aknu, nieru, dzimumorgānu, locītavu, ādas, endokrīno dziedzeru saslimšanās un darbības traucējumos. Smiltsērkšķu sula un eļļa palīdz arī pie visām infekcijas slimībām, jo paaugstina imunitāti. Šis augs palīdz arī dzimummazspējas gadījumos.
Par cik smiltsērkšķi satur dabiskos antioksidantus, kas sekmīgi samazina brīvo radikāļu izraisītos organisma bojājumus, smiltsērkšķa preparātus iesaka lietot pārmērīgas starojuma devas, arī staru terapiju, saņēmušu cilvēku veselības stāvokļa uzlabošanai. Šie antioksidanti arī palīdz cīņā ar audzējiem un dziedē ādu un gļotādu.Smiltsērkšķus var lietot arī ārīgi – ja ādu bojājuši radioaktīvie stari, radies apdegums, ekzēma, deguna, rīkles un acu gļotādas iekaisums, kā arī ginekoloģiskas saslimšanas.

 

Atšķirībā no citu augu augļiem, smiltsērkšķu mīkstums satur līdz 8% eļļas. Smiltsērkšķu augļu eļļai piemīt sāpes mazinošas īpašības, tā veicina audu granulāciju un epitēlija atjaunošanos.
Smiltsērkšķu lietošanā nav ierobežojumu, parasti imunitātes līmeņa stiprināšanai ārsti iesaka izlietot 1-1.5 litrus smiltsērkšķu sulas pirms ziemas sezonas, atkārtojot šādu devu arī februārī vai martā. Pilnīgi pietiekami ir lietot 1-2 tējkarotes pie tējas vai kafijas katru dienu. Jūtot saslimšanu ar gripu, ieteicams lietot 30- 50ml sulas ik pēc 1-1.5 stundām. Veselības stāvokļa uzlabošana jūtama pēc kādām septiņām stundām. Lai pazeminātu holesterīna līmeni, varat izmantot arī šādu recepti – sajauciet 50gr smiltsērkšķu sulas ar deserta karoti īsta medus un pievienojiet 100g tīra ūdens. Lietojiet 2 – 4 tējkarotes dienā vismaz nedēļu. Ļoti veselīgi smiltsērkšķu sulu lietot arī topošajām māmiņām. Šo produktu var piedāvāt arī pavisam maziem bērniem zīdaiņa vecumā.
Derīgi zināt, kā atšķirt kvalitatīvu produktu no ne tik laba. Vispirms pievērsiet uzmanību sulas krāsai. Tai jābūt spilgtai. Brūnganā nokrāsa liecina par to, ka sulas vērtīgās sastāvdaļas ir oksidējušās vai nu pārlieku lielas karsēšanas, vai nu ilgas glabāšanas dēļ. Otrkārt, dabiskai, labai smiltsērkšķu sulai ir spirgta, svaiga garša un smarža, bet, atverot karsētas vai ilgi glabātas sulas pudeli, dažkārt jūtama nepatīkama smaka, ko dažkārt kļūdaini uzskata par „raksturīgu” smiltsērkšķiem. Visbeidzot, salīdziniet noslāņojušāssulas slāņu biezumus. Labai sulai augšējam biezsulas slānim jābūt vismaz ¼ no visa šķidruma. Ja tas ir plānāks, tad sula ir vai nu atšķaidīta, vai nu ogas novāktas par agru. Ja sula neslāņojas, tā tikusi homogenizēta.
Lietošana: Pirms lietošanas pudeli jāsaskalo. Sula ir ļoti stipra, to ieteicams atšķaidīt ar ūdeni, pienu, jogurtu, burkānu vai ķirbju sulu. Pieaugušiem cilvēkiem puslitra pudeli ieteicams izdzert 4 dienās.
Uzglabāšana: Sula ir bioloģiski aktīvs, dzīvs produkts, tās realizācijas termiņš ir: uzglabājot sasalušu saldētavā -18°C – 12 mēnešus, bet atkausētu – tumsā un vēsumā +6°C – 20 dienas, taču visaugstākais vitamīnu saturs sulā saglabājas pirmajās četrās dienās pēc atkausēšanas.
Sula uzreiz pēc ogu izspiešanas tiek sasaldēta un tādā veidā arī tirgota. Sula ir fasēta 0,5l pudelēs; vienas pudeles cena: 2.20Ls
Bezmaksas piegāde Rīgā: 29478577

Dalīties.

Atstāt Ziņu