Vārda dienu svin: Guntra, Ginters, Marianna

Cūku pupas – izsmalcināta delikatese

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ai arī nosaukums ne visai kārdinošs – cūku pupas jeb lauku pupas – to vērtību un garšu novērtē ne vien lauku cilvēki, kuri gadu no gada tās sēj savos piemājas dārziņos, bet arī pasaules klases restorānos tās tiek celtas galdā kā izsmalcinātas delikateses. Kāpēc tev atpalikt – kamēr vēl pākstis zaļganas un nav sākušas kalst – pagatavo arī tu kaut ko no cūku pupām!

Uztura speciālisti norāda, ka pupas vispār ir ļoti vērtīgas, jo spēj nodrošināt mūsu organismu ar tam nepieciešamajām vielām un gādāt par tā labsajūtu. Cūku pupas satur daudz cukura, daudz šķiedrvielu un pektīnu, kas palīdz izvadīt no organisma smago metālu sāļus. Pupas satur olbaltumvielas, nedaudz tauku, ogļhidrātus, dažādus vitamīnus, karotīnus, minerālvielas, jodu. Pākšaugos ir arī komponenti, kas optimizē holesterīna līmeni asinīs. Tomēr pārmērības arī pupu ēšanā nav vajadzīgas, jo tās mēdz vēderā veicināt gāzu veidošanos.

No pupām gatavo dažādus ēdienus – sautējumus, zupas, otros ēdienus, salātus, vinegretu. Ja pupas novāra sālsūdenī, tās labi garšo ar sieru. Piedāvājam pāris receptes, ko vari izmēģināt arī tu!

Izmēģini kādu no šīm mūsu pārbaudītajām receptēm!

Četru veidu pupiņu salāti >> Cūku pupu uzkodiņas >> Cūku pupu pastēte >>

Izmēģini arī:

Ar pākstīm vārītas pupas
Ņem cūku pupu pākstis, liek katlā, pievieno sāli, uzlej ūdeni un liek vārīties. Vāra līdz brīdim, kad pāksts miza maina krāsu un pati sāk vērties vaļā, bet pašas pupas vidus ir mīksts, bet apvalks vēl nedaudz stingrs. Ēdot izlobītām pupām var kaisīt virsū vēl sāli un piparus, uzdzert kefīru vai rūgušpienu.

Cūku pupas zemnieku gaumē
Vienai personai nepieciešami aptuveni 300 grami cūku pupu, 200 grami kūpinātas cauraugušas cūkas gaļas, nelielu sīpolu, 2 ēdamkarotes saldā krējuma, 3 ēdamkarotes skābā krējuma, sāls, pipari. Cūku pupas izņem no pākstīm un vāra sālsūdenī. Pannā apcep gaļu kopā ar smalki sagrieztu sīpolu. Tad pievieno saldo un skābo krējumu. Tad pievieno sāli, piparus un cūku pupas. Visu kopā mazliet pasautē un kārto uz šķīvja.  

Pupu biezeņzupa
Ņem ap 500 g cūku pupas, nomazgā siltā ūdenī, pārlej ar aukstu ūdeni un atstāj uz dažām stundām, pēc tam ūdeni nokāš, uzvāra, ieliek tajā pupas, notīrītus burkānus, pētersīļus, sīpolus un vāra uz mazas uguns, līdz pupas mīkstas. Pēc tam burkānus, sīpolus un pētersīļus izņem, novārījumu izkāš, bet pupas un apceptus puravus izberž caur sietu, atšķaida ar novārījumu, pievieno sāli un uzvāra. Tikmēr ņem miltus un nedaudz tos uzkarsē sviestā, atšķaida ar karstu pienu un caur sietu ielej biezeņzupā, izmaisa, uzvāra un atstāj siltumā. Tad ņem 2 olas un sakuļ olu dzeltenumus, atšķaida ar karstu pienu un ielej caur sietu zupā. Pievieno sviestu. Pie zupas pasniedz baltmaizes grauzdiņus.  

Pupas ar tomātiem un sīpoliem
Novāra ap 500 g pupu (bez pākstīm). Kad pupas mīkstas pievieno tām eļļā apceptus sīpolus un tomātus. Var pievienot arī ar sāli saberztu ķiploku, zaļumus un žāvētu krūtiņu. Visu labi samaisa un sautē 10 minūtes. Ēdot var pievienot skābo krējumu.


LASI VĒL!

Vasarīgām uzkodām- dārzeņu plates

Dārzeņu maltās gaļas sautējums

Šašliku marinādes

Dalīties.

4 komentāru

  1. Cūku pupu pastēte patiešām ir ļoti, ļoti garda. Kad pirms diviem gadiem pirmo reizi to baudīju, sākumā pat nevarēju pateikt, kas tā tāda ir! Tiešām delikatese.

  2. Man atkal garšo vienkārši ar pākstīm novārītas pupas. Tas ir tāds process – galda vidū bļoda, visi ņem un lupina, ēd. Gandrīz vai kā vēžu vai garneļu lupināšana!

  3. no bērnības ēdu sezonas laikā cūku pupas-novara un ēd ar paniņām ,rūguspienu,kefīru.Ta jau ēdam par daudz sāls-un te nemaz neprasas ne sāls ne pipari/skat pirmo recepti/

Atstāt Ziņu