Vārda dienu svin: Grieta, Strauta, Rebeka

Cepeškrāsns veidi un funkcijas

Pinterest LinkedIn Tumblr +

asara ir grilēšanas laiks. Šķiet, nav nekā gardāka par sulīgu uz oglēm ceptu gaļas šķēli. Tomēr tuvojoties rudenim un laikam kļūstot drēgnākam, modē atkal ir pa vasaru mazliet piemirstā cepeškrāsns. Arvien biežāk istabā novēdī svaigi ceptas ābolu maizes smaržas, aiz cepeškrāsns stikla dzeltebrūnos sānus gozē pīrāgi, rindā stājas pildīti kabači, pār acīm uzvilkuši siera micītes, saldi tvano ķirbja-karameļu pīrāgs.
Mūsdienās cepeškrāsns mājās nav tikai retajam. Tās veidols un piedāvātās cepšanas iespējas laika gaitā ir mainījušas un pilnveidojušās. Veikalos nopērkamo krāšņu klāsts ir diezgan bagātīgs gan izskata, gan dažādo funkciju ziņā. Katram ir iespējams izvēlēties sev piemērotāko modeli.

 

Gāzes vai elektriskā krāsns?
Pēc uzkarsēšanas veida cepeškrāsnis iedalās gāzes un elektriskajās cepeškrāsnīs. Gāzes cepeškrāsns tiek uzkarsēta tradicionāli, ar liesmas palīdzību, savukārt elektriskā cepeškrāsns tiek uzkarsēta ar iebūvētu sildelementu palīdzību.

Pateicoties iebūvētajai uzkarsēšanas sistēmai, elektriskās cepeškrāsns piedāvātais funkciju daudzums ir lielāks kā gāzes cepeškrāsnij. Elektriskajās cepeškrāsnis iespējams pagatavot vairākus ēdienus vienlaicīgi, iespējams noregulēt un uzturēt precīzāku temperatūru, kā arī piemērot dažādus cepšanas režīmus.

Pati cepeškrāsns var būt gan komplektā ar vārīšanas virsmu, gan kā atsevišķa, neatkarīga virtuves ierīce. Mūsdienās populāras ir iebūvējamās cepeškrāsnis, kas ļauj tās paslēpt virtuves interjerā, kā arī iebūvēt sev vēlamā augstumā un vietā. Sevišķi būtiski tas ir ģimenēm ar maziem bērniem, jo standarta cepeškrāsnīm ir viegli piekļūt.

Cepeškrāsns dažādās funkcijas
Gāzes plītis ir aprīkotas ar tradicionālajām cepeškrāsns funkcijām- augšējā un apakšējā cepšanas. Modernākām gāzes plītīm iespējama grilēšanas funkcija. Turpretī elektrisko krāšņu cepšanas režīmi ir ļoti daudzveidīgi, un var būt līdz pat 13 dažādu režīmu.

Pamatā elektriskajās cepeškrāsnīs sastopami četri uzkarsēšanas elementi: apakšējais uzkarsēšanas elements, augšējais uzkarsēšanas elements, gredzenveida elements krāsns aizmugurējā sieniņā ap ventilatoru un infrasarkanais grils krāsns augšdaļā. Dažādos gatavošanas režīmus veido atšķirīgas uzkarsēšanas elementu kombinācijas.

Gatavošanas režīmu apzīmējumi un skaidrojumi

 

Konvekcijas jeb karstā gaisa režīms, izmantojot gredzenveida karsēšanas elementu un ventilātoru. Pateicoties ventilatoram, karstums tiek vienmērīgi izkliedēts pa visu cepeškrāsni. Līdz ar to ēdiens tiek izcepts vienmērīgi no visām pusēm, kā arī tiek paātrināts gatavošanas process. Šis režīms ir piemērots vairāku ēdienu gatavošanai vienlaicīgi (līdz pat 3 līmeņiem). Būtiski ir tas, lai sakristu visu ēdienu gatavošanas temperatūras. Šo režīmu var izmantot produktu atkausēšanai. Šajā gadījumā temperatūrai jābūt iestatītai uz 0.

 

Picas cepšanas režīms. Šajā režīmā apvienots karstā gaisa režīms un apakšējās cepšanas režīms, kas nepieciešams gatavojot picu. Sevišķi piemērots šis režīms ir dažādu saldēto produktu (picas, frī kartupeļu, u.c.), kā arī svaigu augļu kūku gatavošanai.

 

Karstā gaisa režīms, izmantojot augšējo un apakšējo sildelementu kombinācijā ar ventilatoru. Tiek nodrošināta vienmērīga produktu cepšana no augšas un apakšas. Iespējama produktu cepšana 2 līmeņos. Uzstādot termostatu uz 0, var izmantot kā atkausēšanas režīmu.

 

Intensīvais grilēšanas režīms, izmantojot ventilatoru. Darbojas gan augšējais sildelements, gan infrasarkanais grils kombinācijā ar ventilatoru. Režīms, kas piemērots vairāku liela izmēra produktu gatavošanai.

 

Grils kopā ar ventilatoru. Šis režīms piemērots liela izmēra produktu, veselas zoss, pīles vai truša grilēšanai.

 

Intensīvās grilēšanas režīms bez ventilatora. Šajā režīmā grilē lielu produktu daudzumu. Piemērots, piemēram, kraukšķīgu vistas spārniņu pagatavošanai.

 

Infrasarkanais grils. Steiku, desiņu un zivs grilēšanai piemērots režīms.

 

Režīms putnu gaļas grillēšnai. Intensīvais režīms apvienots ar rotējošu iesmu, liela izmēra produktu grilēšanai. Rotējošais iesms nodrošina vienmērīgu produktu apbrūnināšanu un izcepšanos.

 

Grilēšana ar iesmu. Ideāls režīms nelielu gaļas gabalu grilēšanai.

 

Abpusējas cepšanas režīms. Tiek izmantoti gan augšējais, gan apakšējais sildelements. Režīms piemērots dažādu tradicionālu recepšu pagatavošanai.

 

Augšējais cepšanas režīms. Piemērots dažādu sacepumu cepšanai, kā arī citiem ēdieniem, kam nepieciešama apbrūnināšana.

 

Apakšējais cepšanas režīms. Paredzēts ēdieniem, kuriem nepieciešams vairāk apcept tieši apakšu, piemēram, svaigu augļu kūku cepšanai. Šajā režīmā cepot augļu kūkas, tiek nodrošināts tas, ka kūkas apakšdaļa neizmirkst.

 

Atkausēšanas režīms

 

Apgaismojums

 

Papildus iespējas
Bez cepšanas funkcijām cepeškrāsnīm ražotāji piedāvā dažādas papildus iespējas:

Temperatūras regulators ļauj noregulēt un uzturēt nepieciešamo temperatūru gatavošanas laikā.

Taimeris ļauj ieprogrammēt gatavošanas laiku, pēc kura cepeškrāsns vai nu izslēdzas, vai arī atskan skaņas signāls, kas brīdina, ka maltīte gatava.

Automātiskā izslēgšana parūpējas par to, lai cepeškrāsns, lietotāja drošības dēļ, pēc noteikta laika atslēgtos. Atslēgšanās laiks atkarīgs uzstādītās temperatūras.

Aizsardzība no bērniem – speciāls mehānisms, kas neļauj bērnam atvērt krāsni.

Termotausts vai termozande ir ierīce, ar kuras palīdzību iespējams izmērīt gatavotā produkta temperatūru no iekšpuses, kā arī vajadzības gadījumā to mainīt.

Pašattīrīšnās var būt pirolītiskā vai eklītiskā. Pirolītiskās pašattīrīšanās gadījumā krāsns tiek uzkarsēta līdz 500 grādiem, tādā veidā sadalot taukus. Eklītiskās pašattīrināšanās notiek ar ķīmisku līdzekļu palīdzību.

 

 

 

Dalīties.

Atstāt Ziņu