Vārda dienu svin: Rozālija, Roze

10 idejas, ko pagatavot no neapēstajām Lieldienu olām

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ja Lieldienās cītīgi krāsoji olas, un vēl zaķi tās piegādāja groziņiem vien, tad, iespējams, esi situācijā, kad ledusskapis pilns ar olām, ēst tāpat vien tās nemaz vairs negribas, tomēr glabāt ilgi arī nevar. Tāpēc piedāvājam 10 idejas, ko pagatavot no pāri palikušajām Lieldienu olām.

Pildītas olas
Var gatavot dažādus pildījumus. Tātad ņem cieti vārītas olas, sagriež tās uz pusēm (var arī četrās daļās – pusītes vēlreiz uz pusēm). Izņem olu dzeltenumus, tos ar dakšiņu saspaida un sajauc kopā ar majonēzi, nedaudz konservētiem zaļiem zirnīšiem, šķipsniņu sāls un pilda olās. 
Garšīgs un sātīgs pildījums ir arī ar ķilavām: olu dzletenumu sajauc kopā ar sāli, sinepēm, nedaudz etiķa, mīsktu sviestu un labi saputo, iepilda olās, rotā ar ķilavām, redīsu šķēlītēm un lociņiem.

Šeit vēl dažas versijas:

Olas ar biešu pildījumu >>  Ar spinātu krēmu pildītas olas >>  Olas ar siera salātu pildījumu >> 
Asās olas >> Olas un zviedru garneļu salāti >>  Olas ar anšoviem un sīpoliem >>

Olu mērce uzkodām
Nepieciešamās sastāvdaļas: 6 lielas cieti vārītas olas, 1 1/2 glāzes sasmalcināta Rokforas siera, 1 tējkarote svaigas citrona sulas, 1/2 glāzes jogurta bez piedevām, 3 sasmalcināti sīpoli ar lokiem.
Pagatavošana: Vārītās olas sagriež, ieliek blenderī un sablendē, pieliek rokforas sieru, citronu sulu, jogurtu, sāli un piparus pēc garšas, visu sablenderē. Pārliek masu bļodā un piejauc sīpolus. Pasniedz mērci ar čipsiem vai grauzdiņiem. No minētā produktu daudzuma var pagatavot 2 glāzes mērces.

Ja pāri palikušas diezgan daudz Lieldienu olas, pagatavo neparastas vakariņas – olas krējumā ukraiņu gaumē.

Olas krējumā ukraiņu gaumē
Nepieciešamās sastāvdaļas: 8 cieti vārītas olas, 250 g krējuma, dilles, sāls
Pagatavošana: Olas noloba un sagriež biezās ripās. Liek formā, pārkaisa ar sāli un pārlej ar krējumu. Liek cepeškrāsnī uz 10-15 minūtām. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar sīki sagrieztām dillēm.

Un, protams, cieti vārītas olas ir daudzu gardu salātu sastāvdaļa – tunča salāti, siera salāti, siļķe kažokā, avokado salāti. Viss, kas kārojas un nāk prātā!

Olu salāti
7 cieti novārītas olas sagriež ripiņās. Tāpat sagriež divus nelielus sīpolus. Tos nedaudz applaucē ar vieglu etiķūdeni un atdzesētus kopā ar olām liek salātu traukā. 2 konservētus gurķus sagriež sīkos kubiņos, pievieno majonēzi, nedaudz mārrutku, tējkaroti etiķa, cukuru pēc garšas un pārlej salātiem.

Avokado olu salāti
Nepieciešamās sastāvdaļas: avokado, 2 vārītas olas, 2 ēdamkarotes jogurta bez piedevām, naža gals sinepju, nedaudz melno piparu
Pagatavošana: Pārgriež uz pusēm avokado un izņem mīkstumu tā, lai nesabojātu miziņu. Sasmalcina avokado augli un olas. Jogurtā iemaisa sinepes un pievieno avokado un olu gabaliņus. Pilda mizu pusītēs. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar melnajiem pipariem.

Tunča olu salāti
Nepieciešamās sastāvdaļas:tuncis savā sulā, konservēti zaļie zirnīši, cieti vārītas olas, zaļie lociņi (var arī nedaudz sasmalcinātu sīpolu), majonēze, sāls
Pagatavošana: visas sastāvdaļas sajauc traukā, daudzums atkarīgs no individuālajām vēlmēm, taču tuncim vajadzētu būt galvenajai sastāvdaļai.

Olu siera salāti
Nepieciešamās sastāvdaļas: 2 cieti novārītas olas, 200 g siers (vēlams cietāks), 1 stingrs tomāts, majonēze, krējums, sāls
Pagatavošana: olas sasmalcina, sieru sarīvē, tomātu sagriež smalkos kubiņos, pievieno majonēzi un krējumu vienādā daudzumā, sāli pēc garšas, visu rūpīgi samaisa.

Siļķe kažokā
Nepieciešamās sastāvdaļas: sālīta siļķe, pāris vārīti kartupeļi un burkāni, sīpols, 2 vārītas bietes, 2 cieti vārītas olas, majonēze
Pagatavošana: siļķi notīra un noskalo aukstā ūdenī, un sagriež mazos kubiņos. Visas pārējās sastāvdaļas arī nomizo un sagriež vienādos maziņos kubiņos (var arī sarīvēt uz rupjās rīves). Ņem padziļu bļodu kārto siļķi, sīpolus, pārziež ar majonēzi, kartupeļus, burkānus, atkal majonēzi,olas un atkal majonēzi, bietes un atkal majonēzi. Ja kas paliek pāri var uzbērt smuki pa virsu. Liek uz nakti ledusskapī nostāvēties.

Puravu olu salāti
Nepieciešamās sastāvdaļas: 2 kārtīgi puravi, 1 skābens ābols, 2 cieti novārītas olas, majonēze (var lietot krējumu), sāls, zaļumi
Pagatavošana: Puravus sagriež pusriņķīšos un kārto uz šķīvja. Tad sakapā vārītās olas (atstāj nedaudz olas dzeltenumu), pārber pār puraviem. Ābolu nomizo, sarīvē un sajauc ar majonēzi un sāli, izveidojot mērcīti. Ar mērcīti pārlej puravus un olu. Pār mērci pārber drupinātu olas dzeltenumu un dekorē ar zaļumiem.

Pagatavo uzkodas – lavaša uzkodu ar tunča-olas salātiem vai pildītās olas.

Lavaša uzkodas ar tunča-olas salātiem
Nepieciešamās sastāvdaļas: lavašs, tuncis savā sulā, nedaudz majonēzes, sīpoli, zaļumi, vārīta ola
Pagatavošana: Izklāj lavašu uz virsmas un nosmērē ar nelielu daudzumu majonēzes. Bļodiņā sajauc smalki sagrieztus sīpolus, tunci savā sulā, zaļumus un vārītu olu. Visu šo masu – izveidotos tunča salātus – klāj uz lavaša plānā kārtiņā. lavašu sarullē un noliek vēsumā. pēc stundas griež gabaliņos un kārto uz šķīvja.

 

Avoti: receptes no SievietesPasaule.lv, receptes.lv, pareizs-uzturs.com krājumiem

Dalīties.

Atstāt Ziņu